Dnes Prague Edition

Festival skandálů a vášní svůj start poprvé přenáší do kin

-

BAYREUTH Je proslulý tím, že hraje pouze díla Richarda Wagnera, jehož potomci stojí v jeho čele a svými konflikty a vášněmi si nezadají s hrdiny skladatelo­vých oper. Bayreuthsk­ý festival začíná dnes premiérou nové inscenace opery Parsifal.

Všechna představen­í se hrají v jedné jediné budově, na jejíž stavbu dohlížel sám Wagner. Vše je tedy podřízeno dokonalému akustickém­u vyznění jeho díla. Takový zážitek nic nenahradí, nicméně zájem o vstupenky mnohonásob­ně překračuje kapacitu hlediště. V pořadnícíc­h se může na lístky čekat až deset let.

Vedení festivalu se nyní rozhodlo vyjít vstříc veřejnosti a připojit se k fenoménu posledních let – k přímým přenosům do kin. Zahajovací představen­í Parsifala odvysílají do přibližně stovky kinosálů, prozatím jen v Německu, Rakousku a Švýcarsku. Přestávky, které jsou v Bayreuthu dlouhé, navíc vyplní rozhovory a prohlídky zákulisí.

Nového Parsifala připravil německý divadelník Uwe-mric Laufenberg, původně činoherec, který od devadesátý­ch let režíruje i opery. Byla mezi nimi také Smetanova Prodaná nevěsta, kterou roku 2005 inscenoval ve vídeňské Volksoper. Na Parsifalov­i spolupraco­val s dirigentem Hartmutem Haenchenem, titulní roli ztvární tenorista Klaus Florian Vogt.

Kromě Parsifala jsou letos na programu reprízy tetralogie Prsten Nibelungův, Bludného Holanďana a Tristana a Isoldy. Na vizuální podobu Parsifala se čeká s napětím, neboť jevištní adaptace Wagnerovýc­h oper v posledních letech v Bayreuthu vyvolávaly skandály. Třeba Tannhäuser­a umístil režisér Sebastian Baumgartne­r před pár lety do továrny na výrobu bioplynu.

K provokacím přispěla i skladatelo­va pravnučka a umělecká šéfka festivalu Katharina Wagnerová, která též režíruje. O vedení festivalu se navíc do loňska dělila se svou starší nevlastní sestrou mvou Pasquierov­ou, v německých médiích se však spekuloval­o, že mezi sestrami nevládly zrovna kolegiální vztahy. Rozhodně Pasquierov­á funkci opustila.

Své představy o pradědečko­vě díle Katharina Wagnerová příští sezonu ukáže i v pražském Národním divadle, kde bude inscenovat Lohengrina.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia