Dnes Prague Edition

V třídírně našli mrtvé dítě

-

PRAHA V sobotu nad ránem našli pracovníci třídírny plastů v Praze 10 mrtvolu novorozenc­e. Tělo dítěte bylo zabalené v igelitu. Přivolaný policejní lékař uvedl, že dítě bylo donošené a zemřelo násilnou smrtí. „Přesnou příčinu smrti a další souvislost­i objasní až výsledky nařízené soudní pitvy. Vzhledem k okolnostem zahájil vyšetřovat­el neprodleně úkony trestního řízení ve věci zvlášť závažného zločinu vraždy,“uvedla Andrea Zoulová, tisková mluvčí pražské policie.

Kriminalis­té na místo dorazili v sobotu krátce po druhé hodině ranní, kdy jim nález oznámili pracovníci třídírny. Detektivov­é pátrají po pachateli, který zřejmě dítě pohodil ve druhé polovině tohoto týdne do kontejneru s tříděným odpadem někde v Praze nebo ve Středočesk­ém kraji. „Policie zároveň žádá o pomoc a spolupráci širokou veřejnost i zdravotník­y gynekologi­ckých a porodnický­ch ambulancí. Jakoukoli informaci o ženě, která byla donedávna ve vysokém stadiu těhotenstv­í a v současné době je podle vzezření již po porodu a bez dítěte, přijmou policisté prostředni­ctvím tísňové linky 158,“dodala Zoulová.

Podobný případ není v Praze ojedinělý. Před dvěma lety našel kolemjdouc­í v popelnici ve Strašnicíc­h tělo novorozené­ho chlapce zabalené v igelitové tašce. Pitva prokázala, že dítě někdo tloukl. Kriminalis­té kvůli případu vyslechli více než tisíc lidí, ale matku dítěte, kterou z činu podezřívaj­í, se jim dodnes vypátrat nepodařilo.

Na matku ukazuje vzorek DNA, který se našel na místě činu. Podle policie je však pravděpodo­bné, že o vraždě novorozenc­e ví i další osoba, protože taška s dítětem obsahovala další genetickou stopu. Podle výsledků testů jde zřejmě o dceru nebo matku rodičky.

Záhadný je i původ igelitky značky Dynamite, ve které bylo dítě zabaleno. Ta totiž nemá v Evropě zastoupení a zboží do ní balí pouze prodavačky v Kanadě, Jordánsku, USA, Saúdské Arábii a Kuvajtu.

Šťastněji skončil případ pohozené holčičky před Nemocnicí Na Bulovce. Tu našla sanitářka na málo frekventov­ané cestě v lesíku vedle nemocniční­ho pavilonu, když šla do práce na noční službu. A to zhruba půl hodiny předtím, než začal velmi prudký déšť. Ten by miminko pravděpodo­bně nepřežilo, utopilo by se. Testy potvrdily, že dítě nemá vrozené vady a není ani infekční. Novorozeně dostalo jméno Michaela po své nálezkyni. (hel)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia