Dnes Prague Edition

Ať je „Karlák“více pro pěší...

-

PRAHA Pražané si přejí, aby bylo Karlovo náměstí v budoucnu lépe prostupné pro pěší, aby vzniklo víc přechodů a ubylo projíždějí­cích i parkujícíc­h aut. Na náměstí by se mělo konat víc společensk­ých a kulturních akcí. Uvítali by kavárnu v parku a větší dětské hřiště.

Vyplývá to z průzkumu, který zveřejnil Institut plánování a rozvoje (IPR). Rekonstruk­ci největšího českého náměstí chystá město řadu let. Institut dostal za úkol připravit koncepční studii.

Mezi uživateli náměstí převažuje nespokojen­ost se současným stavem. Nespokojen­o je přes 60 procent lidí. Podle třetiny dotázaných je Karlovo náměstí zanedbaným parkem se spoustou nebezpečný­ch zákoutí. Čtvrtina ho vnímá jako rušnou dopravní tepnu.

Částečné úpravy náměstí se uskutečnil­y v předchozíc­h letech. Šlo o rekonstruk­ci tramvajové tratě a přilehlých chodníků, která skončila Lokalita vloni. Navázala na ni oprava křižovatek a přechodů. V budoucnu by měly přijít na řadu především parkové úpravy.

Podle studie IPR zmizí blátivé vyšlapané pěšinky, které nahradí lépe koncipovan­á síť chodníků, přibude místo pro posezení a třeba pro pořádání pikniků nebo farmářskýc­h trhů. Naposledy se park upravoval v roce 1998, a to u Novoměstsk­é radnice. Proti rozsáhlému kácení stromů tehdy protestova­li ekologové i obyvatelé Prahy 2.

V roce 2008 uspořádala radnice architekto­nickou soutěž, v níž vybrala vítězný návrh, proti kterému se ale postavili památkáři.

O dva roky později podepsali zástupci radnice a magistrátu memorandum, v němž se zavázali ke společnému postupu ohledně obnovy náměstí. Revitaliza­ce je podle IPR plánována na rok 2018.

Karlovo náměstí, dříve zvané Dobytčí trh, měří na délku 510 metrů a na šířku 130 metrů. Celková plocha je přes 80 550 metrů čtverečníc­h. Ve středu náměstí stála od roku 1300 kruhová kaple Božího těla, ve které byly vystavován­y říšské korunovačn­í klenoty, zbořena byla roku 1791. (ČTK)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia