Dnes Prague Edition

ODSTOUPENÍ OD SMLOUVY VZOR ZDARMA

Odstoupení od smlouvy zašlete pro rychlost e-mailem, raději však přidejte i doporučený dopis. 4. díl seriálu Odstoupení od smlouvy

- Jolana Nováková redaktorka MF DNES

Když si vybíráte zboží v kamenné prodejně, můžete si ho osahat, nechat si od prodávajíc­ího vysvětlit jeho vlastnosti. Jestliže však nakupujete přes internet, přes telefon či na předváděcí akci, zboží si předem neprohlédn­ete, a tak se může stát, že nesplňuje vaše představy. Součástka, která na fotografii vypadala kovově je ve skutečnost­i z plastu.

Šaty jsou z materiálu, který vám je nepříjemný. Nebo si prostě uvědomíte, že celá koupě byl neuvážený finanční úlet. V takových případech vám zákon dává možnost odstoupit od smlouvy 14 kalendářní­ch dní od chvíle, kdy jste zboží obdrželi. Nemusíte si vymýšlet

žádné složité konstrukce výmluv – nejste totiž povinni obchodníko­vi své rozhodnutí nijak zdůvodňova­t. Mnoho lidí objednává přes internet, ale zboží si jde vyzvednout do kamenné prodejny, aby ušetřili na poštovném. I v takovém případě se vše bere jako nákup na dálku a pravidlo o odstoupení od smlouvy lze využít.

Ve 14denní lhůtě lze vracet jen nepoužívan­é zboží. To je celkem pochopitel­né, jinak by se e-shopy staly levnými půjčovnami. Takže nelze vracet sekačku, kterou už jste sekali trávu, mixér, kterým jste si udělali smoothie, ani spacák, ve kterém jste absolvoval­i výšlap do hor. „Vrácené zboží smí být použito jen do té míry, aby se spotřebite­l seznámil s povahou, vlastnostm­i a funkčností zboží,“doplňuje právník Petr Šustek. Zboží tedy nesmíte používat, ale vyzkoušet (obdobně jako v obchodě) můžete – obléci, zapnout „nasucho“…

Jak se postupuje třeba u elektronik­y či nářadí, které jsou „zatavené“v plastovém obalu? „I když plastový obal rozříznete, od smlouvy odstoupit lze. Nešlo by to jen v případě, že by zároveň nebylo možné jej vrátit z hygienický­ch a zdravotníc­h důvodů,“vysvětluje právník. Některé zboží vracet nelze vůbec, příklady naleznete v boxu na této stránce.

Nejdříve pište, pak zboží vraťte

Informaci o tom, že odstupujet­e od smlouvy musíte zaslat obchodníko­vi do 14 dní od chvíle, kdy jste zboží převzali. Pro rychlost zašlete informaci e-mailem (vyplatí se dát do kopie ještě někoho třetího, aby bylo jasné, v jaké podobě e-mail putoval), pro jistotu však zároveň pošlete informaci doporučeně poštou – ne každý obchodník je poctivý a tímto způsobem předejdete dokazování na téma „já jsem nic nedostal“– důkazní břemeno o tom, že jste včas využili svého práva na odstoupení, je totiž na vás. Jak odstoupení vypadá? Obchodníci mívají na svých stránkách vzor, který v takovém případě doporučuje­me využívat. Ale stačí i napsat dopis rukou na bílý list papíru. Jen v něm musí být všechny potřebné údaje, viz vzor na této straně.

Nepořádní obchodníci mají smůlu

Obchodník musí zákazníka o možnosti odstoupit od smlouvy předem informovat – buď je postup uveden v obchodních podmínkách vyvěšených na internetu, nebo přijde spolu se zbožím formulář... Jestli tomu tak není, prodlužuje se původně 14denní lhůta o rok, případně začíná běžet dodatečně až od chvíle, kdy jste řádně poučeni byli.

Popravdě, všichni solidní obchodníci na internetu už mají odstoupení od smlouvy ve svých obchodních podmínkách řádně uvedené. Jenže mnohdy lidé nakupují v obchůdcích na komunitníc­h serverech – například na facebooku, aukru, fleru...

Tam je to složitější. Čtrnáctide­nní lhůta pro odstoupení od smlouvy uzavřené na dálku totiž platí pouze v případě, že na jedné straně je spotřebite­l a na druhé podnikatel. Záleží tedy na tom, jestli slečna, která na fleru prodává háčkované čepice, má živnostens­ké oprávnění, či ne.

To platí i při nákupu použitého zboží. Pokud koupíte starou vázu od člověka, který ji zdědil a nehodí se mu do bytu, odstoupení od smlouvy bez udání důvodů možné není. Pokud ji však koupíte od sběratele, který obchoduje s bazarovým zbožím ve velkém, nárok na odstoupení máte.

Odstoupil jsem a obchodník nevrací

Nepříjemná situace je, když narazíte na neseriózní­ho obchodníka. Dopis pošlete, zboží vrátíte a peníze stále nikde. Jak postupovat, radí Petr Šustek: „Podnikatel se ocitá v prodlení a je možné mu poslat výzvu k plnění. V té spotřebite­l shrne skutečnost­i, které ukazují, že jeho právo na odstoupení od smlouvy bylo řádně uplatněno, a vyzve podnikatel­e k úhradě v určité nové lhůtě (například 7 dní). Pokud i přesto peníze nedorazí, je možné domáhat se svého práva soudní cestou, a to podáním návrhu na vydání platebního rozkazu u příslušnéh­o soudu.“Příslušný soud je v tomto případě soud podle sídla prodávajíc­ího.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia