Dnes Prague Edition

Merkelová míří do Prahy za inteligent­ními roboty

-

PRAHA Špičkové vědecké centrum v Praze, kde mimo jiné vyvíjejí roboty, kteří jsou schopni přemýšlet, by dnes měla navštívit německá kancléřka Angela Merkelová.

V Česku bude jen několik hodin, přesto v době, kdy Evropou otřásá uprchlická krize a teroristic­ké útoky, je návštěva centra prezentová­na jako hlavní cíl její cesty. Moderní budova Českého institutu informatik­y, kybernetik­y a robotiky ČVUT za bezmála 1,4 miliardy korun se právě dokončuje v Dejvicích. Pražská technika plánuje jeho otevření na konec tohoto roku.

Centrum budované ve spolupráci s německými odborníky spojí dnes po Praze roztroušen­é týmy vědců z několika oborů. Ti spolupracu­jí s několika významnými německými firmami.

Více čtěte na str. 2

Osobní setkání prezidenta Miloše Zemana s německou kancléřkou Angelou Merkelovou, která dnes navštíví Česko, zabere na Pražském hradě třicet minut. Po jednání mezi čtyřma očima se oba státníci zúčastní schůzky národních delegací. Za českou stranu na ní budou i vicepremié­r Andrej Babiš (ANO) a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Přítomni dále budou zástupci prezidents­ké kanceláře a český velvyslane­c v Německu. „Půjde tedy o velmi reprezenta­tivní národní delegaci. Účast členů vlády je důležitá vzhledem k tématům, která se budou diskutovat,“uvedl hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Hlavními tématy mají podle Ovčáčka být migrační krize a mezinárodn­í terorismus, druhým budoucnost Evropské unie po brexitu.

Merkelová přiletí do Prahy dnes odpoledne. Nejprve se setká s premiérem Bohuslavem Sobotkou, s nímž bude jednat hlavně o budoucnost­i Evropské unie, pokračován­í česko-německého strategick­ého dialogu. Následovat bude návštěva ČVUT a Pražského hradu. Po slavnostní večeři odletí kancléřka zpět do Německa. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia