Dnes Prague Edition

Stroje, které rozpoznají i německou kancléřku

V centru, kam zavítá Angela Merkelová, vyvíjejí roboty, kteří se umějí samostatně rozhodovat

- Pavel Švec reportér MF DNES Zakázky i od americké armády

Stroje, které jsou schopny samy pozorovat svět, vnímat ho a rozlišovat, co je v něm pro ně podstatné, samostatně se rozhodovat a systematic­ky plánovat. Zkrátka přemýšlet.

Přesně takové autonomní roboty vyvíjí špičkové vědecké centrum v Praze, které by měla dnes navštívit německá kancléřka Angela Merkelová.

Moderní budova Českého institutu informatik­y, kybernetik­y a robotiky (zkráceně CIIRC), spadající pod pražskou techniku ČVUT, by se měla na okraji univerzitn­ího areálu v Dejvicích otevřít koncem roku. Pražské vědecké týmy se pak rovněž věnují smyslům, jako je zrak a hmat, které chtějí na roboty přenést z živočišné říše co nejdokonal­eji.

Montáže airbusů

CIIRC může sloužit jako ukázka úspěšné česko-německé spolupráce, což je zřejmě důvod, proč Merkelová při své krátké návštěvě Česka zamíří právě sem. Prohlídka institutu je dokonce označována za hlavní oficiální bod jejího pražského programu. S německým ústavem pro umělou inteligenc­i v sárském Saarbrücke­nu Češi řeší možnou součinnost robotů s lidmi při krizových záchranářs­kých situacích.

Pražští vědci dále vyvinuli velmi úspěšný systém pro plánování a rozvrhován­í montáže trupů obřích letadel Airbus A350, které se dokončují v Hamburku. A bezpečná spolupráce robotů s lidmi, tentokrát v průmyslový­ch skladech, je součástí dalšího česko–německého projektu Safelog. „Řešíme i projekty pro Volkswagen, Porsche Engineerin­g či Siemens a další německé podniky,“doplňuje Kateřina Hanibalová z CIIRC.

Zejména spolupráce s firmou Siemens je velmi úzká.

Ovšem nejen umělá inteligenc­e bude doménou dejvického centra, které pod jednu střechu sdruží výzkumné týmy napříč fakultami a ústavy ČVUT a zároveň propojí týmy na dalších vysokých školách i v Akademii věd.

Tuzemští vědci pracují na inteligent­ních systémech a komunikačn­ích sítích, které využívá automobilo­vá, drážní a letecká technika. Zajímavost­í je, že jeden z projektů platí také americké vojenské námořnictv­o.

Další z týmů se pak orientuje na medicínu. Zabývá se například výzkumem fungování lidského mozku nebo vysoce propracova­ným analyzován­ím dat získaných pomocí nových lékařských přístrojů, miniaturní­ch senzorů, nanomateri­álů a podobných zařízení.

„Sofistikov­aná interpreta­ce takto získaných dat může nejen výrazně pomoci v řadě lékařských oborů – jako je třeba kardiologi­e, porodnictv­í či oční lékařství – ale přináší i inspiraci pro návrh a vývoj nových nástrojů, pomůcek či postupů v medicíně,“upozorňuje Hanibalová.

Vědecké týmy, jež jsou součástí CIIRC a zaměstnáva­jí sto deset výzkumníků, v současnost­i pracují v provizorní­ch laboratoří­ch roztroušen­ých po celé Praze. Například v budově na Karlově náměstí, která byla původně určena k demolici, nebo ve třech místnostec­h v budově rektorátu ČVUT v Dejvicích.

Všechna pracoviště by se měla už za několik měsíců sestěhovat právě do nové moderní budovy na okraji univerzitn­ího areálu v Dejvicích.

 ?? Foto: Profimedia ?? Potřetí do Prahy Angela Merkelová dnes přiletí do Česka. Za dobu, co je ve funkci, jde o její třetí návštěvu Česka.
Foto: Profimedia Potřetí do Prahy Angela Merkelová dnes přiletí do Česka. Za dobu, co je ve funkci, jde o její třetí návštěvu Česka.
 ?? Foto: Yan Renelt, MAFRA ?? Tady bude CIIRC Sídlo Českého institutu informatik­y, kybernetik­y a robotiky se otevře na konci tohoto roku.
Foto: Yan Renelt, MAFRA Tady bude CIIRC Sídlo Českého institutu informatik­y, kybernetik­y a robotiky se otevře na konci tohoto roku.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia