Dnes Prague Edition

Modré ulice jsou prázdné, ostatní přeplněné

- — Martin Bajtler

PRAHA V ulicích Prahy 5 a 6, kde včera začal fungovat nový systém parkovacíc­h zón, bylo oproti běžnému pracovnímu dni o poznání méně zaparkovan­ých automobilů.

„Například v Dejvicích v ulici Ve Struhách se dalo zaparkovat i během dopoledne, což se mi už dlouho nestalo,“popsal situaci jeden z obyvatel Prahy 6, Tomáš Faugner. A na poloprázdn­á parkovací místa bylo možné narazit i jinde, například v okolí Vítězného náměstí, v Bubenči nebo na Smíchově.

V okolních ulicích, kterým se nové zóny vyhnuly, se však zaparkovat pořádně nedalo. Právě tam totiž mířili ti řidiči, kteří si nestihli zařídit parkovací oprávnění, nemají v páté a šesté městské části trvalé bydliště, nebo prostě za parkování odmítají platit. Kompletně zaplněná byla podle webu Technické správy komunikací například i záchytná parkoviště P+R na Zličíně. Větší zájem o parkování zaznamenal­a také některá obchodní centra.

Některé řidiče navíc mátlo to, že na části svislých dopravních značek, které upozorňují na placené parkovací zóny, zůstaly během včerejška nalepené pásky do tvaru kříže, jež značky zneplatňuj­í. Společnost Eltodo, která Praze zajišťuje technický dohled nad novými zónami, totiž ještě nestihla všechny přelepy odstranit.

„Se zplatňován­ím svislého dopravního značení jsme začali v úterý večer. Dříve to nebylo možné, abychom nemátli Pražany a návštěvník­y hlavního města,“uvedla manažerka firmy Eltodo Dana Jurášková.

V nových zónách mohou řidiči svá auta nechávat na základě parkovacíh­o oprávnění. Ta vydávají městské části na konkrétní registračn­í značku vozidla a ročně vyjdou pro rezidenty na 1 200 korun. Během včerejšího dne však velká část řidičů podle údajů z výdejních center městských částí oprávnění vyřízené neměla.

Ještě před svým spuštěním navíc parkovací zóny v Praze 5 a 6 sklidily kritiku od Středočesk­ého kraje, jehož hejtman Miloš Petera si na začátku týdne postěžoval, že zóny ublíží Středočech­ům. Praha by podle něj měla nejprve vybudovat záchytná parkoviště a až poté spouštět zóny. Podle náměstka pražské primátorky Petra Dolínka půjde část peněz vybraných za parkování právě na stavbu parkovišť P+R.

„Zóny uškodí Středočech­ům“

 ?? Foto: Yan Renelt, MAFRA ?? Jen pro místní Nová modrá zóna v Praze 5.
Foto: Yan Renelt, MAFRA Jen pro místní Nová modrá zóna v Praze 5.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia