Dnes Prague Edition

Ten kósek už dojedu

Většina cyklistů nebyla střízlivá, zjistila na vinařských cyklostezk­ách MF DNES

- Jakub Pokorný reportér MF DNES Václav Janouš reportér MF DNES

Kdyby o návrhu zákona, který by cyklistům povolil dát si před jízdou dvě skleničky vína, rozhodoval­i lidé projíždějí­cí po vinařských cyklostezk­ách okolo novomlýnsk­ých nádrží, prošel by bez nejmenších problémů.

Ukázal to test, který včera provedla MF DNES. Zjišťovala, zda cyklisté na jižní Moravě při svých výletech popíjejí alkohol. Reportéři se postavili u stezky s alkotester­em a nabídli projíždějí­cím cyklistům, zda nechtějí zjistit, kolik jim po návštěvě hospody ještě zbylo alkoholu v krvi.

Kolem dvaceti lidí na nabídku kývlo. Výsledek: drtivá většina cyklistů nevyrazila střízlivá. Někteří přiznali, že pili před jízdou i tvrdý alkohol, avšak velmi rychle jej sportem dokázali odbourat. Po hodině jízdy tak digitální alkotester­y ukazovaly nulové hodnoty.

Už dnes přitom Senát rozhodne o návrhu senátora Zdeňka Škromacha z ČSSD povolit cyklistům 0,8 promile alkoholu za řídítky. Škromach, který v podzimních volbách obhajuje svůj mandát, nápad vytáhl už poněkoliká­té a cílí jim právě na své moravské voliče. Vinařské cyklostezk­y jsou podle něj tradice hodná ochrany.

Měl jsem pivo a ruma

„V Klentnici jsem měl pivo a ruma. Na kole jsem se už dříve jednou vymlátil, ale s alkoholem to nesouvisel­o. Polámal jsem se v Jeseníkách ve vysoké rychlosti,“přiznává reportérům pětapadesá­tiletý Josef z Brna. Zastavili jej na hrázi Novomlýnsk­é nádrže, kilometr od nejbližšíc­h sklípků. Alkotester ukázal hodnotu 0,25 promile alkoholu. „Už to mám jen kósek do Brna, to nějak vydýchám, po kilometru už mít nebudu nic,“mává rukou muž.

Pan Josef je příkladem, že cyklisté dokážou odbourat deci vína či jedno pivo velmi rychle. MF DNES zastavila několik desítek cyklistů, většinou lidí na dovolené. Drtivá většina z nich přiznala, že pila. Alkotester – sice ne ten policejní, ale běžně prodávaný typ – u většiny ukazoval nulové hodnoty. Přitom při sezení v restauraci po vypití jednoho piva nadýchá člověk zhruba 0,2 promile alkoholu.

Všichni až na jednoho muže souhlasili, aby Česko zavedlo určitou míru tolerance alkoholu u cyklistů. Pro některé byl alkohol stejně důležitý jako jízda na kole, protože včera putovali od jednoho sklípku na úpatí Pálavy k druhému, aby ochutnali co nejvíce vzorků.

„Jednoznačn­ě jsme pro to, aby byla nějaká tolerance zavedena. Je to dneska už naše druhá zastávka, v poledne jsme měli dvojku vína, což je před dvěma hodinami,“říká Aleš od Českého Brodu, který s rodinou zastavil ve sklípku Vinařství pod Martinkou v Horních Věstonicíc­h u hlavní silnice přímo pod vinicemi. „Konečně budu v něčem souhlasit se Škromachem,“dodává Aleš a směje se u toho.

Cyklista ze Svitav, který je jako jediný z desítek lidí proti toleranci, argumentuj­e, že taková jízda je nebezpečná. „Alkohol na silnici nepatří. Říkám to, i když jsem sám měl dnes už malé pivo,“přiznává.

Kromě něj podobně mluví ještě další člověk, který však tvrdí, že ze zásady před jízdou nepije, protože veze na nosiči dítě.

Vypadá to, že pořádně leju

Reportéři MF DNES zvědavější­m lidem půjčovali i speciální „alkobrýle“, které navodí člověku pocit, jaký má opilec ve chvíli, kdy má 0,4 až 0,6 promile v dechu. Člověk pak vidí rozmazaně a má závratě, což většinu cyklistů u tak nízké míry opilosti překvapilo. „To vypadá, jako když opravdu pořádně leju, a ne když mám jen 0,6 promile,“diví se ryzí sportovec Bojislav z Liberecka, který má triko ze soutěže „400 nejtěžších metrů“.

Parta mladých lidí z Rovenska pod Troskami, kteří brázdí Moravu v tričkách se siluetou známého hradu a nápisem „Trosky na kole“, si s brýlemi vyzkouší i jízdu. „Ta silnice je nějaká široká,“diví se jeden z nich. Sotva se dokáže vejít na tři metry širokou cyklostezk­u, a vlastně vůbec na kolo nasednout.

MF DNES zastavuje i muže, pro něhož je koštování alkoholu povoláním. Sommeliér Jan z Prahy by prý toleranci zavedl. „I když nevím, zdali přímo 0,8 promile,“dodává.

Většina z cyklistů vůbec neřeší to, že se dopouští přestupku a za jízdu pod vlivem jim hrozí v krajním případě až padesát tisíc korun pokuty. „Já tady jezdím skoro denně, desítka mi neuškodí, protože mám metrák. Nikdy jsem se nesetkal s tím, že by tady policajti na někoho číhali,“tvrdí majitel penzionu František z Hustopečí.

Cyklista nebezpečně­jší řidiče

Senátor Zdeněk Škromach je z moravského Hodonína a za to, aby se pravidla pro cyklisty co se týče alkoholu uvolnila, lobbuje poměrně vytrvale. Ačkoliv se svým návrhem dosud neuspěl, zkusí to už dnes v Senátu znovu. „Právě proto, abych zdůraznil nesmyslnos­t pokut, když cyklista jede po vinařské stezce. Na venkově, kde nemáme metro nebo šalinu, lidé jezdí do hospody na kole,“komentoval svůj návrh.

Martin Farář, ředitel BESIP, však upozorňuje na výsledky několika výzkumů. „Ty dokazují, že cyklista pod vlivem alkoholu je několikaná­sobně nebezpečně­jší než řidič pod vlivem alkoholu,“vysvětluje. Alkohol totiž zpomaluje rychlost reakcí a kolo vyžaduje více stability.

Podle zákona o silničním provozu je přitom cyklista brán stejně jako řidič auta. Ročně cyklisté zaviní pod vlivem alkoholu od 700 do 1 000 nehod. Tedy zhruba sedmnáct procent ze všech.

Alkohol na silnici nepatří. Říkám to, i když jsem sám měl dnes už malé pivo.

 ?? Foto: Anna Vavríková, MF DNES ?? Test cyklistů Reportéři MF DNES nabízejí cyklistům dobrovolný test na alkohol.
Foto: Anna Vavríková, MF DNES Test cyklistů Reportéři MF DNES nabízejí cyklistům dobrovolný test na alkohol.
 ??  ?? Zkuste si půl promile 3x foto: Anna Vavríková, MAFRA Cyklisté si vyzkoušeli speciální „alkobrýle“, které jezdci navodí pocit, jaký zažívá člověk s 0,4 až 0,6 promile v dechu. Někteří měli problém nasednout s nimi na kolo.
Zkuste si půl promile 3x foto: Anna Vavríková, MAFRA Cyklisté si vyzkoušeli speciální „alkobrýle“, které jezdci navodí pocit, jaký zažívá člověk s 0,4 až 0,6 promile v dechu. Někteří měli problém nasednout s nimi na kolo.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia