Dnes Prague Edition

Povolit alkohol na kole? Senát dnes hlasuje

-

Senátor Zdeněk Škromach vytáhl znovu do boje za prosazení svého oblíbeného návrhu povolit cyklistům před jízdou požít přiměřené množství alkoholu. O zavedení tolerance 0,8 promile pro cyklisty by měl dnes hlasovat Senát.

Škromach s tímto nápadem už dříve narazil. Tentokrát má však slibnou šanci alespoň na dílčí úspěch. Za „právo“cyklistů na jedno dvě piva nyní nebojuje sám. Novelu předložila dvacítka senátorů nejen z ČSSD. Podepsali se pod ni například předseda hospodářsk­ého výboru Jan Hajda, někdejší ministryně zdravotnic­tví Milada Emmerová, bývalý olomoucký hejtman Martin Tesařík (všichni ČSSD), starosta Uherského Brodu Patrik Kunčar (KDU-ČSL) nebo Jan Veleba s Františkem Čubou (oba SPO). Návrh podpořil hospodářsk­ý i zdravotnic­ký a sociální výbor Senátu.

„Jen pro ty slušné“

Se zavedením alkoholové tolerance pro cyklisty nesouhlasí většina dopravních expertů, ministerst­vo dopravy i jeho organizace BESIP. „Toto je zákon pro slušné cyklisty,“míní přesto Škromach. Podotýká, že cyklista, který požil alkohol, nebude smět vézt na kole dítě, bude se muset pohybovat na vedlejších stezkách, cyklostezk­ách, silnicích třetí třídy nebo místních komunikací­ch.

Včera přivezl cyklista Michal Hudec z Babic na Uherskohra­dišťsku do Senátu otevřený dopis na podporu návrhu, pod který se podepsalo 4 500 lidí. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia