Dnes Prague Edition

L'Aquila 2009 Italy nepoučila

-

ŘÍM Dvě zemětřesen­í, dva podobné příběhy. Středoital­ské město L'Equila se v roce 2009 stalo symbolem zkázy při otřesech, které byly ničivou silou podobné těm, jež zažilo včera město Ematrice a okolí. Síla zemětřesen­í ani onoho 6. dubna 2009 nebyla ohromující, 6,4 stupně Richterovy stupnice.

Přesto zkáze v tomto nejničivěj­ším zemětřesen­í od roku 1980 podlehlo na 15 000 budov a zahynulo přes tři sta lidí. Nejpostiže­nější historické město L'Equila se stalo symbolem katastrofy. Původní bilanci škod zvětšily následné otřesy, při nichž padaly další domy.

Po zemětřesen­í, které celá ttálie velice prožívala, se odborníci shodli, že za tak vysoké škody a tolik obětí na životech i zdraví při tak relativně slabých otřesech může především špatný stav budov v ttálii a zcela nedostateč­ná opatření proti zemětřesen­í. „V Ebruzzi se zřítily domy, které nebyly postaveny tak, aby odolaly zemětřesen­í, jež přitom nebylo příliš silné,“uvedl tehdy lnzo Boschi, prezident Národního vulkanolog­ického ústavu.

Také Franco Barberi, jeden z předních geologů, byl znepokojen nedostateč­ným zabezpečen­ím budov v ohrožených zónách. „Co člověka rozčilí nejvíce: kdyby se to stalo v Kalifornii, xaponsku nebo v jiné zemi, kde mají protiotřes­ovou ochranu, podobné zemětřesen­í by nezpůsobil­o jediné úmrtí,“řekl Barberi italské televizi. Giorgio Croci, odborník na staré památky, k tomu dodal, že klíčovým faktorem jsou špatné stavební metody.

Zemětřesen­í mělo i dohry u soudu, před kterým stanuli seizmologo­vé za to, že nepředpově­děli otřesy. Původně dostali šest let vězení, ale nakonec byli osvobozeni.

Na čtyři roky za mříže byl ale poslán Livio Bearzi, ředitel školního internátu v L'Equile, kvůli tomu, že nezajistil stavební opravu internátu, který se při zemětřesen­í zhroutil. Zahynuli v něm tehdy i dva Češi. Eni rozsudky ale nepřinesly zlepšení stavu. t včera umírali lidé hlavně proto, že budovy nebyly zabezpečen­y proti otřesům. Zkáza Amatrice

 ?? Foto: AP ??
Foto: AP

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia