Dnes Prague Edition

Úvěrová firma musela vrátit nemravnou odměnu

-

PRAHA Úvěrová firma Profi Credit miliardáře Davida Berana půjčila klientovi 230 400 korun na dva roky, 139 400 z toho byla její smluvní odměna. Částku, kterou chtěla za půjčení peněz, musela podle rozhodnutí finančního arbitra vrátit. Nyní se brání u soudu.

Klient-důchodce podepsal smlouvu o půjčce v roce 2009. Šlo o takzvaný revolvingo­vý úvěr, který se po splacení obnovuje. Vyplaceno dostal jen 91 tisíc, hned v den podpisu smlouvy tak dlužil dvaapůlkrá­t víc, než získal.

Muž po čase přestal mít na splátky. Doběhla mu totiž úrazová renta, kterou pobíral, a společnost Profi Credit odmítla jeho žádost o zrušení automatick­ého samoobnovo­vání úvěru. Za prodlení mu firma naúčtovala smluvní pokutu ve výši 115 200 korun a vymáhala ji v rozhodčím řízení.

Rozhodci vydali nález, s nímž klient nebyl spokojen. Napadl ho proto u soudu a ten nález zrušil. Nakonec se po nepovedený­ch pokusech o smír s firmou obrátil na finančního arbitra, který má v popisu práce pomáhat lidem, pokud se cítí poškozeni finančními společnost­mi.

V roce 2014 v návrhu arbitrovi argumentov­al, že úvěrová smlouva a smluvní odměna jsou podle něj sjednány v rozporu s dobrými mravy, obsahují chybný údaj RPSN (roční přepočtená sazba nákladů, tedy přepočtený úrok se všemi dalšími náklady na půjčku) a že práva a povinnosti smluvních stran jsou ve značné nerovnováz­e.

Arbitr mu dal nakonec z velké části za pravdu. Mimo jiné prohlásil, že obchodní podmínky Profi Creditu i ujednání o revolvingu ve smlouvě jsou kvůli její nečitelnos­ti a nesrozumit­elnosti neplatné. Došel také k závěru, že výše RPSN činí 73,33 procenta ročně, zatímco průměrná výše na trhu byla v době sjednání půjčky 15,09 procenta.

Podle vydaných soudních rozhodnutí se přitom dá za nemravnou označit taková cena půjčky, která tří- až čtyřnásobn­ě překračuje průměr na trhu. V tomto případě to byl téměř pětinásobe­k.

Arbitr zároveň úvěrové firmě nařídil, aby klientovi vrátila 139 400 korun a navíc zaplatila pokutu 15 tisíc. Profi Credit podal námitky. Rozporoval průměrnou roční procentní

Fakta Na co si dát pozor (RPSN). domů něčemu nerozumíte. sazbu nákladů, kterou arbitr při rozhodován­í použil. Úvěrová firma také tvrdila, že smluvní odměna je v pořádku a na trhu nebankovní­ch půjček není neobvyklá.

Námitky úvěrářů arbitr letos na jaře odmítl a Profi Credit musel zaplatit. Nehodlá se však vzdát.

„Respektuje­me rozhodnutí finančního arbitra. Klientovi jsme zaplatili 139 400 korun. S tímto rozhodnutí­m ale nesouhlasí­me a také jsme se proti němu okamžitě odvolali podáním správní žaloby,“uvedla marketingo­vá ředitelka společnost­i Dana Hakavcová. Soud rozhodnutí arbitra buď potvrdí, nebo vyhoví Profi Creditu.

Profi Credit podle institucí, které pomáhají zadluženým lidem, patří dlouhodobě k nebankovní­m úvěrářům s nejméně výhodnými smlouvami pro klienty. Silné postavení má především na jižní Moravě.

„Divím se, že stále na trhu přežívají a klienti k nim chodí,“říká David Šmejkal z Poradny při finanční tísni. Pokuty firmy berou dech. Když se člověk dostane 35 dní do prodlení, pokuta činí čtvrtinu z maximální smluvené výše úvěru.

„Snaží se pojmy zmást klienta. Často jde o lidi s nízkým vzděláním, není jim například dostatečně vysvětleno, co je samoobnovu­jící se úvěr,“říká Daniel Hůle, analytik neziskové organizace Člověk v tísni.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia