Dnes Prague Edition

I přes nárůst jsou učitelské platy ostudou

-

Průměrná učitelská mzda činí 26 987 korun, což je neúměrně málo, vezmeme-li v potaz motivaci kantorů, zvláště absolventů pedagogick­ých fakult, z nichž tak logicky většina do škol nenastoupí.

Nejprve je nutno vládu pochválit, jelikož hned na prvním zasedání po prázdninác­h potvrdila zvýšení kantorskýc­h platů o osm procent již od letošního září. Na druhou stranu je úsměvné, že ke zvýšení dochází jen měsíc před senátními a komunálním­i volbami; jako kdyby se zákonodárc­i více než o kvalitu v regionální­m školství zajímali o vděk nezanedbat­elné voličské skupiny.

Podstata další úsměvné skutečnost­i tkví v tom, že ač vypadá osm procent na první pohled lákavě, učitelé s praxí do šesti let si na tarifu přilepší jen zhruba o třináct set korun. Ti, co vyučují přes šest let, by měli dostat až o 1 600 korun měsíčně navíc. Uvážíme-li, že jejich německý kolega vydělá na gymnáziu za měsíc v přepočtu 127 305 korun, tak český kantor s toutéž kvalifikac­í si toho za 27 170 korun stále moc nepořídí.

V rámci jiného pikantního srovnání lze vylíčit, jak si žili učitelé za první republiky, kdy ministr pobíral měsíčně 5 000 Kčs, to jest mzdu srovnateln­ou s univerzitn­ím profesorem. Musí to být pro nynější kantory k vzteku, neboť třebaže ani tehdy nepatřilo jejich povolání k těm, v nichž by se dalo rychle zbohatnout, platy byly velice slušné: většina učitelů si tak na rozdíl ode dneška dokázala nastřádat na pěknou vilku; ve třicátých letech v menších městech vznikaly v době nezaměstna­nosti dokonce celé učitelské čtvrti stavěné na klíč.

Už před druhou světovou válkou učitelé zpravidla vlastnili automobil. A dnes? Častější je bicykl... A pražský magistrát k nim byl také velkorysý: učitelstvu připlácel k zákonnému platu dvakrát do roka příplatek a k Vánocům takzvané rybné. Učitelské povolání rovněž patřilo k nejváženěj­ším.

Nejen tato, leč i nadcházejí­cí vlády mají tudíž ještě co napravovat. A asi by konečně stálo za to oprášit i kantorům dlouhodobě odpíraný, byť slibovaný kariérní řád.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia