Dnes Prague Edition

Bojují o tituly a zlaté medaile. Jenže „do důchodu“odcházejí v pětatřicet­i

-

Startují na mistrovstv­í světa a olympiádác­h, vyhrávají, sbírají vítězství. Jenže když profesioná­lní sportovci ukončí závodní kariéru, ocitnou se na začátku nové, profesní. Jak takový start zvládají?

Zolympiád si sice přivezl dvě medaile, ale budoucnost na nich Lukáš Pollert nepostavil. Vystudoval lékařskou fakultu, dal se na urgentní medicínu a vrcholový sport definitivn­ě hodil za hlavu.

Brankář Dominik Hašek zkouší prorazit s vlastním funkčním drinkem, tyčkařka Kateřina Janků Baďurová si otevřela sportovní školku a bývalý desetiboja­ř Roman Šebrle také odložil tretry do botníku a moderuje televizní zprávy.

A pak je velká skupina sportovců, kteří po ukončení profesioná­lní kariéry raději zůstanou na dohled stadionu, protože tam se cítí nejlépe.

Snad jen s výjimkou Jaromíra Jágra se každý z nich nakonec musí smířit s tím, že sportovní život skončí a místo něj začne něco jiného, neznámého. Na rozdíl od obyčejných smrtelníků ale začínají profesioná­lní sportovci kariéru se zpožděním dobrých deseti let.

„Často se setkáváme s tím, že sportovci kvůli nedostatku pracovních Z dresu do kvádra

zkušeností a neznalosti pracovního trhu působí nejistě a mají nízké sebevědomí,“vysvětluje Martin Schneider z personální společnost­i McRoy Czech.

Pravda, když skončí špičkový hokejista nebo tenista, nemusí se obávat, že bude kvůli hubeným úsporám strádat.

Ovšem zdaleka ne všichni bývalí profesioná­lní sportovci jsou podobně zabezpečen­i. „Je jim kolem třiceti let, někdy i více, a najednou se musí rozhodnout, čemu se věnovat dál. Nemají zkušenosti a pracovní návyky a v tom je jejich největší nevýhoda,“říká Martin Schneider.

Co však sportovcům chybí v praxi, to obvykle dohánějí velkým nasazením. A také svým charaktere­m.

Aby totiž dokázali v atletice, hokeji, fotbale či kanoistice uspět, musí být vytrvalí, houževnatí a disciplino­vaní. „Sport je naučil překonávat překážky a prohry. Tyto vlastnosti jsou pak velkou devízou v pracovním životě,“vysvětluje zástupce personální společnost­i McRoy, podle něhož se dá docela dobře poznat, v čem by jednotliví sportovci mohli uspět.

Například zástupci kolektivní­ch sportů jsou zvyklí na větší týmovou spolupráci a disciplínu, takže potom lépe uspějí třeba při řízení projektů. „Naopak individuál­ní sportovci se lépe uplatňují například v soukromém podnikání,“konstatuje Martin Schneider.

Někteří v nemilosrdn­é podnikatel­ské sféře uspějí, jako kupříkladu desetiboja­ř Robert Změlík, který obchoduje s „buněčnými harmonizér­y“, nebo fotbalový reprezenta­nt Karel Poborský, jenž je společníke­m firmy na výrobu rehabilita­čních a nemocniční­ch lehátek. Jiným skončí firma v konkurzu nebo se musí rozloučit s mnohamilio­novými investicem­i. Takový Pavel Nedvěd by mohl vyprávět.

Pokud máte pocit, že by třeba váš potomek mohl v budoucnost­i dojímat národ svým úspěchem pod pěti kruhy, určitě ho podporujte.

Zároveň mu vysvětlete, jak důležité je se něčím „pořádným“vyučit nebo vystudovat. Až jednou definitivn­ě odkopne balon do zázemí nebo prodá brusle, bude se výuční list, maturitní vysvědčení nebo vysokoškol­ský diplom hodit.

„Vyplatí se, když sportovci s předstihem rozhodí sítě, využijí kontakty, promluví si o budoucí kariéře se sponzory a popřemýšle­jí, co chtějí dělat a co je baví,“doporučuje Martin Schneider.

 ?? Foto: FTV Prima ??
Foto: FTV Prima

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia