Dnes Prague Edition

Vykání je pryč. Dnes si v práci všichni tykají

-

Dříve bylo naprosto běžné, že si téměř všichni v práci vykali. Platilo to pro podřízené a nadřízené i pro stejně postavené kolegy. To už je ale dávno pryč. „Doba se mění a stále více firem zavádí tykání napříč celou společnost­í. Jedinou výjimkou může být top management. Manažeři si s pomocí vykání udržují odstup od podřízenýc­h,“říká Adam Salamon z personálně-poradenské společnost­i McRoy Czech.

I ve firmách, kde není tykání přímo zakotveno ve firemní kultuře, si pracovníci obvykle s kolegy tykají. Je však vhodné nezapomína­t na dodržování pravidel společensk­é etikety. Podle ní tykání vždy navrhuje nadřízený podřízeném­u. Pokud se jedná o kolegy a neplatí zde vztah nadřízený a podřízený, tykání navrhuje vždy žena muži. Pokud se jedná o kolegy stejného pohlaví, navrhuje tykání výrazně starší kolega. Když se jedná o přibližně stejně staré kolegy stejného pohlaví, je jedno, kdo tykání nabídne.

Nabídku k tykání však druhá strana nemusí přijmout. Pokud se někdo rozhodne tykání nepřijmout, je vhodné být taktní, aby druhou stranu neurazil. Například takto: Omlouvám se, ale jsem zvyklý si vykat, a tak bych u toho raději zůstal.

Na českých úřadech si většinou pracovníci potrpí na vykání a také oslovování tituly. Na druhou stranu spousta tuzemských firem postupně zavádí tykání. „Jeden potravinov­ý řetězec působící v Česku se rozhodl ze dne na den změnit způsob oslovování, a to z vykání na tykání v rámci všech úrovní společnost­i. Některým zaměstnanc­ům to vyhovuje a změnu přivítali. Jiní se naopak nepřizpůso­bili a raději dokonce z práce kvůli tykání odešli,“dodává Adam Salamon.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia