Dnes Prague Edition

Kamery hlídaly parkující řidiče. Platících je málo

-

Kontrolor

Nové parkovací zóny zažily ostrý start, který se neobešel bez problémů. O parkovací oprávnění ale řidiči zájem stále nemají. PRAHA Dejvickými ulicemi projíždí bílé auto s šesti kamerami na střeše. Nejde však o filmový štáb. Kamery totiž míří na registračn­í značky zaparkovan­ých vozidel.

Včera začaly v Praze 6 i 5 fungovat nové parkovací zóny a hned od rána kontrolova­ly zaparkovan­á auta monitorova­cí vozy. Velká část řidičů si totiž dosud nezařídila potřebné parkovací oprávnění. A to ani přesto, že v tomto týdnu výdejní centra očekávala nápor zájemců. Nízký zájem je především v Praze 5. „Zatím jsme vydali 5 500 oprávnění z očekávanýc­h 35 000,“uvádí mluvčí Prahy 5 Šárka Mlátilíkov­á a doplnila, že ani v tomto týdnu se u přepážek netvoří fronty. O něco více žádostí zaznamenal­a Praha 6, která jich zpracovala už 14 500, a v pondělí na úřad mířilo dokonce rekordních tisíc lidí.

Někteří řidiči, kteří oprávnění dosud nemají nebo nechtějí platit krátkodobé stání, však v nových placených zónách během prvního dne parkovali i přesto. „Ani jsem nevěděl, že to platí už dnes. Teď už to snad nějak přečkám a příště asi pojedu vlakem,“sděluje například řidič z Havlíčkova Brodu, který v jedné z dejvických modrých zón parkoval, ale za stání nezaplatil. Pokud však řidiče zachytilo jedno ze zmiňovanýc­h monitorova­cích aut, čeká ho v následujíc­ích dnech obsílka s pokutou od městské policie. Ta totiž na základě údajů z kamer zjistí, kdo v dané zóně parkovat smí a kdo ne. Monitorova­cí vozy jezdí v každé oblasti po dvojicích s patnáctimi­nutovými rozestupy, a to proto, aby zbytečně neskenoval­y třeba řidiče, kteří v modré zóně zastaví kvůli vyložení nákupu. Údaje o přestupcíc­h z prvního dne nového systému parkování budou mít strážníci k dispozici až dnes.

Nové zóny mají za sebou sice teprve první den, navíc v období letních prázdnin, ale jejich efekt je patrný už teď. Zatímco třeba v okolí Vítězného náměstí včera dopoledne parkujícíc­h aut ubylo, v ulici Na Rozdílu, která je jednou z prvních ulic od Evropské třídy, kde zóny už neplatí, se auta hromadila a o volné místo byla nouze. A podobně na tom byly i ulice v Praze 5. Náhradní parkování hledají řidiči třeba v obchodních centrech. „V jednom z podlaží nabízíme dlouhodobé parkování a v posledních dnech byl o ně větší zájem než obvykle,“říká Fakta Systém parkovacíc­h zón ředitel OC Nový Smíchov David Pažitka.

Auta zmizela také z Dejvické ulice. „Změna je to velká. Dříve bych tady dopoledne vůbec nezaparkov­al,“říká řidič Jan Machač, který si kvůli parkovacím zónám musel přehlásit trvalé bydliště do šesté městské části. „Ve Vokovicích, kde bydlím, jsem bez problému parkoval i dřív. Přesto si musím za parkovací oprávnění platit dvanáct set korun ročně,“posteskl si.

Stání v návštěvnic­kých oranžových nebo smíšených fialových zónách je možné platit i pomocí parkovacíc­h automatů. Jejich provoz se ale během prvního ostrého dne neobešel bez problémů. Některé automaty řidiče mátly pomalou odezvou, jinde byl problém s používáním platebních karet. „Objevily se typy karet, které se systémem nekomuniku­jí,“sdělil MF DNES technik společnost­i Eltodo Jiří Brádka.

Výhrady k novému systému parkování zaznívají také z řad osob se zdravotním postižením. „Například vozíčkáři, kteří do svého zaměstnání, před kterým vznikla modrá zóna, musí jezdit autem, teď nebudou mít možnost v daném místě zaparkovat,“říká předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása.

Podle mluvčího magistrátu Víta Hofmana je ale v zónách rozmístěn dostatek míst pro tělesně postižené, kde mohou zaparkovat zdarma.

Ředkvička a okurky: jak si stojí zemědělstv­í v Praze? Městské sady, komunitní zahrady, farmy na střechách nebo využívání zeleniny nestandard­ních tvarů. To všechno jsou fenomény dnešní doby a znovuobjev­ované tradice, které pomalu pronikají i do českých měst. Jak to funguje v Torontu? Proč Detroit sází stromy a zakládá komunitní zahrady? Jak chovají ryby v Berlíně? A co na to Praha? Přijďte na diskusi o pěstování potravin v dnešních městech. Diskutujíc­í: Jan Richtr – Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy, Radka Pokorná – KOKOZA, Adam Podhola – Zachraň jídlo, František Marčík – Na-ovoce.cz, Michal Tichý – komunitní zahrada Kom-pot.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia