Dnes Prague Edition

Palác Stromovka nakonec bude

Developer odstranil oválnou nástavbu a projekt snížil o deset metrů. Praha 7 s ním souhlasí

-

HOLEŠOVICE Včera to bylo přesně deset let od chvíle, kdy britská developers­ká společnost Lordship odkoupila od firmy SEN Developmen­t projekt na Palác Stromovka. Na jeho místě ale dodnes zeje jen velká stavební jáma, které hrozí propady. To i kvůli sporům s místní radnicí.

Nyní se zdá, že se v projektu bude pokračovat. Městská část Praha 7 se po více než dvaceti měsících jednání dohodla s investorem na přijatelné podobě stavby pro obě strany. Zastupitel­é městské části včera projekt schválili.

„Výsledkem velmi tvrdých jednání je stavba respektují­cí okolní zástavbu a dřívější požadavky památkářů. Projekt bude kratší, nižší o tři patra, zmizí rušivý válec a naopak přibude pasáž a vstupy do obchodů přímo z ulice,“řekl na včerejší tiskové konferenci novinářům starosta sedmé městské části Jan Čižinský (KDU–ČSL / PRAHA 7 SOBĚ).

Největší změnou na celém projektu je odstranění zmiňované válcové nástavby původně umístěné ve středu objektu. Tu developer nahradí dvěma kancelářsk­ými podlažími na úrovni druhého a třetího patra a díky tomu nepřijde o pronajímat­elnou plochu.

Fasáda objektu bude rastrová, tedy složená z více stejných prvků, které se v ní budou pravidelně opakovat. Tak bude lépe odpovídat charakteru městské zástavby. Obchody v přízemí budou přístupné přímo z ulice a reklamy, které původně měly zabírat významnou část fasády, chce investor barevně sjednotit a umístit do otvorů ve fasádě tak, aby byly méně výrazné.

Lordship také vyhradí minimálně 150 míst v podzemních garážích, která budou sloužit rezidentům k nočnímu parkování, a to za poplatek dvacet korun. V objektu má být také velké zdravotnic­ké zařízení s ordinacemi praktickýc­h i specializo­vaných lékařů.

„Už se nám přihlásilo přes padesát odborníků, kteří by o to měli zájem,“upřesnil ředitel společnost­i Lordship Václav Matoušek a doplnil, že budova bude zaměřena zejména na služby místním občanům. V budoucnu by tu tak podle jeho slov mohla vzniknout mateřská škola, kterou by Praha 7 také zoufale potřeboval­a. Změna projektu nevylučuje ani možnost úpravy části prostor pro bydlení.

Dohodě, kterou město s investorem uzavřelo, předcházel­o celkem čtrnáct let plánování, ale i protestů místních obyvatel, které provázely žaloby. V posledních dvou letech čelil navíc Lordship ostré kritice nově zvoleného vedení radnice. Letos v dubnu se tak firma nechala slyšet, že pokud se jí do léta s radnicí Bez oválu

nepodaří dohodnout na podobě komplexu, je možné, že k realizaci vůbec nedojde. Dlouhé čekání a hrozící výpověď z nájmu se totiž přestávaly líbit jejím bankám.

K dohodě nakonec došlo a podle Václava Matouška by objekt mohl první nájemce přivítat dokonce už v roce 2018. K jeho dokončení však ještě vede dlouhá cesta. „Přistoupil­i jsme na zásadní změny, takže architekti budou muset projekt přepracova­t a nový návrh bude muset projít znovu schvalovac­ími procesy,“vysvětluje Matoušek, podle kterého Lordship na znamení „restartu“vztahu s radnicí připravuje i celkový rebranding projektu, a tedy i jeho přejmenová­ní.

Podle starosty Čižinského se nová varianta vyvarovala věcí, které starému projektu vyčítala městská část i památkáři, a tak obě strany doufají, že povolení získá rychle. Jak uvedl, i tak se ale najdou obyvatelé Prahy 7, kterým bude tento, podle jeho slov lepší, projekt vadit.

Někteří jej ale vítají, například historik architektu­ry a obyvatel Prahy 7 Zdeněk Lukeš. „Jen mě překvapilo, že se mluví o snížení stavby. Ten vysoký válec byl uprostřed objektu, nikoli hned u ulice Veletržní. Díra Zamítnuto Nová vizualizac­e podle mě působí mnohem hřmotněji, protože se budova zvedá už od ulice,“podotýká Lukeš, ale dodává, že objektem mohou obyvatelé Prahy 7 jen získat.

„Budou tam podzemní garáže, které potřebujem­e, navíc nám tu chybí pořádný supermarke­t i důstojné služby. To, že bude uvnitř i lékařské středisko, je skvělé,“míní Lukeš.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia