Dnes Prague Edition

Pozor na podomní prodejce

-

Ina případy, kdy u vás někdo doma zazvoní, vezme vás na prodejní akci či vás osloví na ulici, se vztahuje možnost vrácení zboží bez udání důvodů ve lhůtě 14 dní. A co víc: „V případech podomního prodeje spotřebite­l nemusí na své náklady ani vracet zboží, pokud je například velmi křehké nebo objemné. Může kontaktova­t prodejce a vyzvat ho, aby si zboží vyzvedl. To je dobré třeba pro důchodce, který si z předváděcí akce přinesl neskladné a špatně zabaliteln­é zboží,“vysvětluje právník Petr Šustek.

Podmínkou je, že jste byli opatrní a sepsali jste o prodeji smlouvu či si vzali kontakt na prodávajíc­ího – jestli totiž zaplatíte v hotovosti za parfém „z ruky do ruky“a později zjistíte, že jde o laciný padělek, pravděpodo­bně nebudete mít na prodejce žádný kontakt.

Dříve platilo, že když jste prodejci podepsali, že jste ho sami pozvali k návštěvě za účelem koupě nějakého zboží, odstoupení od smlouvy nebylo možné. Dnes je situace spíš opačná: když vás na ulici zastaví prodejce s tím, že vám za rohem v klidu kanceláře něco vysvětlí a prodá, bere se i takový prodej jako distanční.

V mnoha obcích v republice se v posledních letech objevily cedulky o tom, že „podomní a pochůzkový prodej je vyhláškou obce zakázán“. To však neznamená, že smlouvy takto uzavřené jsou automatick­y neplatné - prodejce sice může dostat pokutu, ale smlouvu, kterou uzavřel se zákazníkem, to nijak neruší.

S nákupem vám dali dárek? Počítejte s tím, že pokud odstupujet­e od smlouvy, budete jej vracet. Petr Šustek, právník

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia