Dnes Prague Edition

Klukoviny do třetice. Tentokrát na prknech

-

Nová premiéra českému souboru Losers Cirque Company opět vyšla, v silně stylizovan­ém kusu Beach Boy(s) se však místy začínají opakovat. Akrobatick­ý soubor Losers Cirque Company zaobalil svou letošní premiéru na pražském festivalu Letní Letná do výrazného retrohávu. Kostkované košile, sluneční brýle, hudba Beach Boys, kultura surfů a plážové nudy.

Parta okolo Petra Horníčka opět vsadila na klukovskou rozdováděn­ost a naservírov­ala publiku akrobatick­ou show, kde se členové souboru střídavě předvádějí, poměřují, pošťuchují. Akrobacie a jednotlivá čísla jsou opět bezchybná, siláci letos zakomponov­ali do svých čísel auto i dřevěnou maketu surfu, na kterém asi v nejlepším momentě večera předvádějí choreograf­ii imitující vysněnou jízdu na vlnách.

Pod vydařenými kreacemi je podepsána Linda Rančáková, rukopis režiséra Jiřího Havelky pak probublává nenásilně v drobných šťouchancí­ch či parodiích na pěstěný kult těla. Předností „Loserů“je nehrané klukovské nadšení, sebeshazuj­ící pomrkávání po divácích a entuziasmu­s, kterým pokaždé strhnou.

I když chce letošní premiéra letního Narcistní surfaři

festivalu poukázat na zbytnělý narcismus naší společnost­i, soubor vlastně jen opět vstupuje do stejné řeky jako ve dva roky staré prvotině a loňském hitu Walls & Handbags; pouze s tím rozdílem, že lavice nahradila prkna. Křehkou poetiku loňského úspěchu zde až na zmíněný moment se surfem plně přetlačila klučičí rozdováděn­ost. Silná stylizace, kterou korunoval relativně dlouhý trailer, je tedy ve finále výraznější než výsledek na place.

Dalo by se říci otřepané „Do třetice a dost!“– letos to ještě vyšlo skvěle, příště už by však Losers, kteří nyní (zcela oprávněně) platí za hvězdu tuzemského nového cirkusu, mohli přijít s něčím trochu jiným.

Beach boy(s) Losers Cirque Comp.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia