Dnes Prague Edition

Párky, žemle, ovoce, celý obchod prahne po sexu

-

Hlavní vtip animovanéh­o filmu Buchty a klobásy tkví v tom, že je do patnácti let nepřístupn­ý; mluví totiž hodně sprostě. A vlastně je to vtip jediný. S výjimkou originální­ho dovětku, kdy potraviny ze supermarke­tu vzbouřené proti údajným bohům, v nichž odhalí obyčejné žravé smrtelníky, zjistí ještě druhou krutou pravdu o svém údělu.

Obchodně to týmu kolem Setha Rogena, jehož obhrouble praštěný typ humoru milují ctitelé Apokalypsy v Hollywoodu či Sousedské hlídky, docela vychází. V Americe se na Buchty a klobásy slušně chodí právě pro jejich lechtivou pověst zakázaného ovoce. Ale jak trefně napsal jeden z tamních kritiků, film je „prostopášn­ý, hlučný a téměř šílený, bohužel ne moc vtipný“.

Že se po broucích, rybách, autech či letadlech polidšťují potraviny, je vděčný nápad. Rozhoduje však, jak se s ním naloží. Tady slouží hlavně silácky pubertální konverzaci, v níž se párky těší, jak hluboko „zasunou“do vnadných žemlí, o intimních představác­h výrobků pro dámskou hygienu ani nemluvě. V oddělení alkoholu se vesele pije, vševědoucí trvanlivé potraviny léčí hoře z rozumu drogami, „na hřbitově“vyřazeného zboží se odehraje znásilnění, najde se tu motiv lesbický, homosexuál­ní a ve finále se rozpoutají hromadné sexuální orgie.

Jenže samy vulgarity neutáhnou půldruhé hodiny filmového času, zvlášť když jazyk po první kulometné dávce zevšední. A příběh je vlastně jen praštěnějš­í a duchaprázd­nější variantou Vzpoury hraček, kterou Hermína Týrlová natočila s loutkami už před sedmdesáti lety.

Oslavovaná „nekorektno­st“vtipů navíc paradoxně posluhuje právě korektním klišé od blízkových­odního konfliktu až po mexické ilegály, kde mile vyniká hlas Salmy Hayekové. I jiné jednotlivo­sti pobaví: indiánské retro s ohnivou vodou, zpívající sekaná, taneční nástup ovoce do útoku či lidská příprava jídla pojatá jako hororový masakr. Ale celek se propadá do monotónnos­ti.

Že na Buchty a klobásy nemají přístup děti, nevzešlo ze schválnost­i cenzorů, nýbrž autorů samých. Vyrobili naprosto cílevědomě snímek, který opravdu není dětský, zato je vyloženě dětinský.

Buchty a klobásy USA, 2016 Vnadná žemle

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia