Dnes Prague Edition

Postup, nebo průšvih?

-

Sparta má lepší formu, nesrovnate­lně slavnější historii, kvalitnějš­í kádr a nejen podle sázkových kanceláří je favoritem. Ovšem z Dánska si přivezla jen remízu 0:0 a rozpaky. „Ošemetný výsledek,“neskrývá kapitán David Lafata.

Na úzkém hřišti se sparťané přizpůsobi­li soupeři, hráli rozháraně, neměli žádnou šanci a nakonec jim relativní výsledkovo­u výhodu udržel brankář Koubek. „Musíme se zlepšit,“velel trenér Zdeněk Ščasný.

Nejde jen o peníze, které by Sparta promrhala, ještě důležitějš­í je sportovní prestiž. Kluboví šéfové by těžce kousali, kdyby do skupiny postoupilo Sönderjysk­e, které je po šesti kolech dánské ligy předposled­ní a spoléhá prakticky jen na odhodlání a dlouhé auty.

Konec Sparty v pohárech? To by byl průšvih, který by ohrozil pozici trenéra Ščasného.

Zatímco bohatá Sparta by si teoreticky mohla dovolit prošustrov­at 70 milionů korun, což je bonus za postup do hlavní fáze, budoucnost Liberce je na pohárových odměnách přímo závislá. Dnes hraje zápas roku. t proto klub celý týden mobilizuje fanoušky a svolává je na stadion: „Potřebujem­e vaši pomoc!“

„Snad nám tíha okamžiku nesváže nohy,“doufá trenér Jindřich Trpišovský.

Ale spolehněte se na to, když vaše mužstvo ještě v lize nevyhrálo.

Důležité je, že Liberec vyhrál aspoň na rozžhavené­m hřišti kyperské Larnaky. Těsný náskok 1:0, který trefil obránce Coufal, má vysokou cenu. „Pro postup uděláme všechno. lvropu si nesmíme nechat ukrást,“řekl brankář Václav Hladký.

Mimochodem, trenér Trpišovský, pod kterým Liberec vyhrál všech sedm zápasů v pohárových předkolech, nesmí na lavičku. Za trest. V Larnace ho kvůli rozmíšce s domácími hráči vykázali na tribunu.

Dá se otočit souboj, ve kterém po poločase prohráváte 0:3? Ano, zhruba jednou za sto let. Dokázal to třeba Liverpool ve finále Ligy mistrů 2005 proti AC Milán. Jenže Slavia má ještě horší výchozí pozici, protože k odvetě letěla do druselu. Musí spoléhat na zázrak. „Šanci máme malou, to však neznamená, že nechceme souboj s Anderlecht­em zdramatizo­vat,“reagoval trenér Dušan Uhrin.

Upřímně, napětí čekejte spíš jen na Spartě a v Liberci. Urputný soupeř

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia