Dnes Prague Edition

Přestup léta: Čech polapen šelmou

Petr Čech je novou tváří Pumy, která si od slavného fotbalovéh­o brankáře hodně slibuje

-

Až dnes nový reprezenta­ční trenér Karel Jarolím oznámí nominaci na první zápas kvalifikac­e o mistrovstv­í světa proti Severnímu Irsku, zcela jistě v ní nebude brankář Petr Čech. Muž, který k národnímu týmu od února 2002 neodmyslit­elně patřil, po letním Euru ukončil svou reprezenta­ční éru. „Za ty roky jsem byl zvyklý, že září začíná reprezenta­čním srazem. Bude mi to chybět,“přiznal Čech.

Ve 34 letech se chce soustředit na Arsenal, kde načal druhou sezonu. A nově taky na spolupráci se sportovní značkou Puma: ta se v prodejně v Londýně pochlubila novou posilou. Mezi hosty byla i MF DNES.

Čech byl v předešlých deseti letech pevně spojený s konkurenčn­ím adidasem. I proto se dá bez nadsázky říct, že je tohle největší letní přestup českého fotbalisty. Sparťanská dvojice Krejčí–Schick sice odešla do italské ligy v součtu za 200 milionů korun, ale tenhle transfer brankářské ikony má globální přesah.

„Chvíli po úvodním zápase této sezony, ve kterém Petr chytal v rukavicích Puma, mi přišlo třicet zpráv, kde se dají koupit,“říká Thomas Schwarz, v Pumě šéf oddělení doplňků týmových sportů. „Říkal jsem: Vydržte, až to bude oficiální. Čech, to je pro nás velké jméno. Hodně si od něj slibujeme. Teď se o nás bude i díky němu mluvit.“

Už úvodní představen­í naznačilo, že by se sázka na Čecha mohla vyplatit. Turisté i Londýňané při nákupech žasli, že jen pár metrů od nich sedí rekordman v počtu vychytanýc­h Fakta Jak se oblékají Češi?

Jaromír Jágr Petra Kvitová Karolínu Plíškovou, Tomáš Berdych, Lukáš Krpálek Gabriela Koukalová nul v anglické Premier League. Na ostýchavé zvědavce Čech sám pokynul, aby se s ním šli vyfotit – od prvního momentu vzorná reklama.

„Jsem rád, že ve mně Puma vidí potenciál a kvalitu práce, se kterou chce být ztotožněna,“řekl Čech. „Kdyby o mě nikdo zájem neměl, bylo by to na pováženou.“

Tahle varianta se ani zdaleka neblíží. Čech je podle magazínu Forbes s 260 miliony korun ročně nejlépe vydělávají­cím českým sportovcem. Jako jeden z prvních pochopil, že ke špičkovému fotbalisto­vi patří i marketing. V tom byl průkopníke­m, ze jména Petr Čech vytvořil lákavou značku. „Tenhle přestup se dá brát i jako vzkaz: Ještě jsem tady. Věříme, že nám pomůže, abychom pro Petra uzavřeli ještě jednu velkou globální smlouvu,“říká David Trávníček, předseda představen­stva agentury Sport Invest Marketing, která o Čecha pečuje. „I pro Petra je tohle příležitos­t, jak o sobě dát ještě víc vědět, protože Puma se prosazuje více a více.“

Ano, Puma je v poslední době hodně dravá tak jako šelma, již má ve znaku. Už 20 let patří k českému národnímu týmu, sponzoruje Viktorii Plzeň, ze světových hvězd sprintera Bolta, nejlepšího kanonýra Eura Griezmanna, střelce Manchester­u City Agüera, bývalého útočníka Henryho, italského gólmana Buffona či českého reprezenta­čního kapitána Rosického.

Ale hlavně významně podporuje Arsenal, což je pro ni klíčové spojení. Už před rokem, kdy Čech přicházel z Chelsea, sondovala značka, jestli je možné s ním podepsat kontrakt. Teď si gólmana pojistila na čtyři roky.

„Je viditelné, že se v marketingo­vých investicíc­h zaměřujeme na velké, globální spolupráce. To je případ Arsenalu, ale také zpěvačky Rihanny nebo instagramo­vé celebrity Kylie Jenner, která má přes 72 milionů followerů,“říká Gabriela Löbel, marketingo­vá manažerka Pumy pro východní Evropu.

Než Čech kývl, trénoval s novým vybavením, aby věděl, do čeho jde. „Nejde mi o to, kdo dá víc peněz, je důležité, aby mi ty produkty vyhovovaly. A to pro kopačky a rukavice platilo maximálně. Pumu jsem znal z reprezenta­ce i Blšan, v kopačkách vždy patřila ke špičce, ale hlavně u rukavic udělala obrovský progres,“pravil.

Jak budou rukavice evoPOWER, které má Čech zviditelni­t, vypadat v jeho verzi? „Chci, aby byly lehké, co nejtenčí. Nechal jsem si udělat slabší palec,“povídá muž, který potřebuje 20 párů na sezonu. „Ale z toho půlku rozdám. Jsou gólmani, co za měsíc zničí i osmdesát párů. To už je velký rozdíl.“ Tvář Pumy

 ?? Foto: Puma ??
Foto: Puma
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia