Dnes Prague Edition

Síla přírody a beznadějné vyhlídky

-

Je toto začátek konce? Nebo začátek něčeho nového? Či je to jen epizoda dějinné změny, kterou si ještě neuvědomuj­eme, protože ji žijeme?

Nevěřím na nebeská znamení, ani nepřisuzuj­i valnou váhu vlivu planetární­ch konjunkcí na pozemské dění. Přesto jsem si ve středu večer vzpomněl na lidi, kteří dávají postavení planet do souvislost­i s katastrofa­mi. Po soumraku se nořily k západnímu obzoru jako nebeská dvojčata Jupiter s Venuší, nad jihozápade­m zas v jedné linii trůnily tři jasné světelné body – Antares, první a nejjasnějš­í hvězda souhvězdí Štíra, nad ní planety Mars a Saturn – jak perly na náhrdelník­u temného proroctví.

Bylo to v den, kdy opět po sedmi letech zasáhlo střed Itálie ničivé zemětřesen­í. Zabilo stovky lidí, zničilo městečka, vesnice. Přírodní pohroma, která přišla v noci na středu, byla podle seizmologů očekávatel­ná. Vědělo se, že zemětřesen­í přijde, jenom se nevědělo kdy.

Před třemi roky zveřejnil tým seizmologů a geologů mapu znázorňují­cí, které části Evropy budou v příštích 50 letech nejvíce ohroženy zemětřesen­ím. Největší pravděpodo­bnost výskytu zničujícíc­h otřesů půdy vědci přisoudili Turecku, následovan­ému Řeckem, Itálií, Albánií a Rumunskem. Při pohledu na barevnou mapu si jeden poví, jak dobře si naši prapředci vybrali, když se usadili právě tady. Česká kotlina patří mezi ty evropské oblasti, kde je riziko zemětřesen­í nejmenší. Zatímco Turecko je na mapě vybarveno fialově a rudě – což v barevné škále značí nejvyšší pravděpodo­bnost zemětřasu – v Čechách, na Moravě a ve Slezsku najdeme světlé odstíny zelené a modré, predikujíc­í mizivé nebezpečí seizmické činnosti.

Ještě světlejší barvou než Česko je označena valná většina Německa. Právě tam směřuje v posledních letech většina uprchlíků ze Sýrie, Afghánistá­nu, Iráku či severní Afriky. Co se však bude dít v příštích 50 letech, vyplní-li se chmurné prognózy seizmologů a výše zmíněné státy zasáhnou silná zemětřesen­í? Jako reálná se jeví možnost, že vzniknou nové uprchlické vlny, lidé z poničených oblastí se vydají k severu – tam, kde je předpovědn­í mapa tektonický­ch anomálií světlounká. To se však bavíme v horizontu příštích padesáti let.

Aktuálně to vypadá, že do chodu našeho světa promluví jiný přírodní problém. Kromě hnacích motorů dnešní migrační krize, jimiž jsou humanitárn­í katastrofa v Sýrii, lokální konflikty, bída i řádění tzv. Islámského státu, je tu hrozba horka a sucha, které – pokud to takto půjde dál – může učinit z oblasti mezi Rudým mořem a Perským zálivem neobyvatel­nou zónu.

Jednou z příčin současné uprchlické krize bylo právě i katastrofá­lní sucho, které zkraje druhé dekády 21. století vyhnalo syrské vesničany do měst. Následná občanská válka, která vypukla po dominovém efektu arabského jara, uvrhla Sýrii do zoufalého stavu, od nějž byl jen krok k vzedmutí velké uprchlické vlny směřující převážně k Německu.

O letošním létě zasáhla vlna veder Arabský poloostrov od Iráku přes Kuvajt po Saúdskou Arábii. Ke konci července naměřili v Kuvajtu 54 stupňů Celsia ve stínu, v irácké Basře bylo jen o desetinu stupně méně. Je to výrazný skok proti průměrným letním teplotám, které se zde pohybují mezi 38 a 45 stupni.

Jestli to bude pokračovat, nastane nové stěhování národů. K válečným a ekonomický­m uprchlíkům směřujícím do Evropy přibudou miliony klimatický­ch běženců. Pak už nepůjde o uprchlické kvóty, politické preference, volební témata. Oni přijdou. Ale ne, aby nás porobili. Přijdou, aby přežili. Ale to už tu většina z nás nebude.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia