Dnes Prague Edition

Pražská zákoutí, kterými chodil slavný autor

-

poslední roky Franz Kafka, vždy dobře upravený a svědomitý úředník, uchvacuje čtenáře dodnes. Vypravte se po jeho stopách.

Ajiž jsem vyskočil – jedním švihem, jako by to nebylo poprvé – svému známému na ramena a údery pěstí do zad jsem ho přiměl k lehkému klusu. Tak zní věta z málo známé povídky Franze Kafky nazvané Popis jednoho zápasu, která se stala předlohou ke zrodu dnes již ikonického a svérázného pomníku věnovaného tomuto významnému spisovatel­i.

Právě bronzová socha Jaroslava Róny ve Vězeňské ulici by měla být prvním zastavením každého pátrače, který chce poznat Prahu očima autora knih, jako je Zámek nebo Proměna. Ukazuje totiž ironii a specifický druh humoru, který se v knihách objevuje.

Elegantní autor, považovaný současníky za krasavce, vždy pečlivě upravený a svědomitý úředník, se městem rád procházel. Kafka byl bytostně spojený s historický­m jádrem města, kde se narodil, vyrůstal a studoval. Jen pár metrů od Rónova pomníku je Centrum Franze Kafky, které ukazuje návštěvník­ům nesmírně cennou repliku privátní knihovny spisovatel­e. A prakticky na stejném místě ve Vězeňské ulici bývala i původní kavárna Savoy, tehdy to nebyl nijak luxusní podnik, ale spisovatel se tu v roce 1911 spřátelil s lídrem Východožid­ovské divadelní skupiny Izákem Levim.

Dnešní optika by Kafku patrně zařadila do skupiny „pražská kavárna“. Přestože byl vášnivým sportovcem a propagátor­em zdravého životního stylu, rád chodil s přáteli i do těchto podniků – třeba v Louvru na Národní třídě se scházel s kroužkem fanoušků filozofa Franze Brentano.

Přímo s prací spisovatel­e jsou v Praze spojena dvě místa: dům číslo 22 ve Zlaté uličce a bývalý hotel Arcivévoda Štěpán na Václavském náměstí. „V hotelu proběhlo jediné veřejné čtení Kafky, konkrétně povídky Ortel. Podle deníkového záznamu si to hrozně užíval, rád četl nahlas,“uvedla programová vedoucí Pražského literárníh­o domu Barbora Šrámková. Zlatou uličku pak měl rád pro klid, který tu nalézal, když potřeboval psát.

Mnoho míst už dnes vypadá jinak nebo nejsou veřejnosti přístupná, ale expozice v kabinetu Pražského literárníh­o domu ukazuje Kafkovu éru komplexně v kontextu pražské německé literatury. Pozoruhodn­ou výstavu o Kafkovi také představuj­e Franz Kafka Museum v Cihelné ulici na Malé Straně. Je ideálním místem pro ty, kdo se se spisovatel­em spíše seznamují.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia