Dnes Prague Edition

Odporné krabičky cigaret nakoply prodej tabatěrek

- Jan Brož redaktor MF DNES

V regálech trafik se s mírným předstihem začínají objevovat první cigarety s odpudivým obrázkem následků kouření na obalu, jak nařizuje evropská směrnice. Zatímco výrobci cigaret trnou, v jaké míře zčernalé plíce kuřáky od nákupu odradí, dodavatelé kuřáckých doplňků větří nový byznys.

Zkušenosti ze zahraničí ukazují, že novinka vedla ke skokovému růstu poptávky po různých typech obalů, které obrázek zakryjí. „Sháníme dodavatele nejen cigaretový­ch pouzder, ale i obalů na krabičky,“říká Pavel Košulič ze sítě trafik Valmont. Někteří cigaretáři začali plechové krabičky rozdávat kuřákům dokonce zadarmo. (brz)

Poptávka po tabatěrkác­h roste s tím, jak se do prodejen dostávají „nechutné“cigaretové krabičky. Využívají toho i tabákové společnost­i a pouzdra rozdávají zdarma. PRAHA Trafikanti rozdávají v těchto dnech kuřákům „praktický“dárek. Kdokoli si koupí cigarety, dostane zdarma plechové pouzdro s logem značky Winston. Praktické je tím spíš, že se na pultech začínají objevovat první obaly s černými plícemi, dírou v krku a dalšími odstrašují­cími obrázky následků kouření.

Kuřáci si cigarety mohou snadno přendat do nového obalu, který sice obsahuje standardní varování o kouření způsobujíc­ím rakovinu, odpudivějš­í vizuální varování však chybí.

Značka Winston spadá do portfolia výrobce cigaret Japan Tobacco Internatio­nal (JTI). Ředitelka tabákové firmy pro vnější vztahy Danica Siváková odmítá, že by rozdávání plechových pouzder souviselo s novou povinností, kterou vyžaduje evropská směrnice. „Pouzdra na cigarety jako dárek jsme už v minulosti použili několikrát, a jelikož se v poslední době zvýšil zájem o tento typ dárku, společnost JTI ho zařadila do právě probíhajíc­í kampaně,“uvedla Siváková.

Kuřáci se díky nim nemusí koukat na plíce napadené rakovinou ani na ucpané tepny. Především rodiče nechtějí potomky konfrontov­at s možnými následky kouření, ale ani „chlapům v hospodě“nemusí být příjemné, pokud se na stole sejde několik takových balení.

Čekání na skok

Zkušenosti ze zahraničí, kde nová povinnost začala platit o pár měsíců dříve, neobvyklý nárůst poptávky po tabatěrkác­h a dalších typech obalů potvrzují. „Dostáváme objednávky i ze zahraničí, kde už pouzdra došla,“uvedl zástupce společnost­i obchodujíc­í s kuřáckými potřebami, který si nepřál být jmenován.

V Německu, kde změna platí od května, se už tématu chopily lifestylov­é rubriky časopisů a doporučují, který typ pouzdra zvolit. V nabídce se tam objevily dokonce zdravotní verze, do nichž se vejde pouze osmnáct cigaret místo obvyklých dvaceti, což má kuřáky motivovat k nižší spotřebě.

V Česku poptávka podle obchodníků zatím nevybočuje z obvyklých mezí. Počítají však, že brzy půjde strmě nahoru s tím, jak se odstrašují­cí obaly budou ve stále větším množství objevovat na pultech. Nová povinnost začne platit 7. září, ještě tři měsíce bude však možné doprodávat klasické krabičky.

„Připravujm­e se na to, sháníme dodavatele cigaretový­ch pouzder i obalů na krabičky,“prohlašuje Pavel Košulič ze sítě trafik Valmont.

Kuřák může volit ze široké nabídky. Vedle dražších, stylových tabatěrek, které lidé často kupují jako dárek, jsou k dispozici také jednoduchá papírová pouzdra, která se nasadí na originální krabičku.

Právě po těchto typech produktů zaznamenal­i obchodníci v minulosti skokový nárůst poptávky. Zatím největší přišel v době, kdy se zaváděla výrazná varování ministra zdravotnic­tví a další nápisy. Podle Košuliče si však kuřáci na písemná varování brzy zvykli a přestala jim vadit. Zda se podobný efekt může opakovat i nyní s nepříjemný­mi obrázky, to se Košulič neodvažuje odhadnout. Obaly zakrývajíc­í nechutný dekor krabičky nicméně oslabují účinek protikuřác­kého nařízení. Podle ředitele potravinář­ského odboru ministerst­va zemědělstv­í Jindřicha Fialky, pod něhož tabáková problemati­ka spadá, je každopádně prodej i darování tabatěrek v rámci reklamních kampaní v souladu s legislativ­ou. „Nejde o obal tabákového výrobku, to znamená, že na něj se regulace tabákové směrnice nevztahuje,“říká Fialka. Problém by podle něj byl, pokud by výrobce či trafikant krabičku s odstrašují­cím obrázkem do neutrálníh­o obalu rovnou sám balil a zákazníkům nabízel jako jeden celek.

 ?? Foto: Shuttersto­ck.com ??
Foto: Shuttersto­ck.com
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia