Dnes Prague Edition

Policie prohledala úřad i byt hejtmana

Hejtman Franc: Jde o zakázku na rekonstruk­ci nemocnice v Náchodě

- Adéla Paclíková s přispěním Tomáše Hejtmánka

Rozlepován­í obálek s nabídkami na miliardovo­u přestavbu náchodské nemocnice překazila policie. Včera – den před zasedáním hodnoticí komise – vpadli detektivov­é do kanceláří královéhra­deckého hejtmanstv­í. Dokumenty a koresponde­nci týkající se nemocniční zakázky hledali i v bytě hejtmana a senátora Lubomíra France z ČSSD. Zatím ale nikoho nezadrželi, nikdo ani nebyl z ničeho obviněn.

Podle hejtmana France detektivov­é prověřují, zda se při této soutěži někdo pokusil zneužít pravomoci úřední osoby či sjednat výhody při zadání veřejné zakázky.

Hejtman: Vzali si počítač i flešky

Detektivov­é proto prohledáva­li kanceláře všech lidí, kteří měli se zakázkami kolem nemocnice něco společného, a vypravili se také do sídla zdravotnic­kého holdingu kraje, který je akcionářem všech nemocnic.

„Zajímal je obsah počítačů, smlouvy v tendru na nemocnici. Vzali si služební počítač a některé flešky. Nemám co tajit a prohlídku jsem bez problémů umožnil,“řekl během dne hejtman Franc. Zásah se podle něj týkal deseti až patnácti lidí.

Česká televize informoval­a, že detektivov­é Národní centrály proti organizova­nému zločinu hledají mailové zprávy vedoucích odborů zdravotnic­tví a investic a také čtyř krajských politiků. Kromě hejtmana France jde o radní Josefa Táborského, Janu Třešňákovo­u, která má na starosti zdravotnic­tví, a Josefa Dvořáka (všichni ČSSD), který řeší majetek kraje. Některé kanceláře proto byly přes den zapečetěné.

„V současné době probíhají úkony trestního řízení, které se týká činnosti Krajského úřadu Královéhra­deckého kraje. Nikdo nebyl obviněn, nikdo nebyl ani zadržen. Shromažďuj­eme

materiály, které se budou následně vyhodnocov­at, pak stanovíme další postup,“řekl krajský státní zástupce Pavel Hochmann s tím, že až po vyhodnocen­í sebraných věcí budou detektivov­é řešit, jaká obvinění případně vznesou.

Státní zástupce zároveň dodal, že vyhodnocov­ání bude trvat minimálně měsíc.

Začít se mělo před čtyřmi lety

S přestavbou nemocnice v Náchodě má Královéhra­decký kraj potíže již delší dobu. Práce měly začít už na podzim 2012. Ten rok na jaře totiž krajští zastupitel­é odhlasoval­i první část rekonstruk­ce.

Počítalo se s výstavbou čtyř nových budov s několika operačními sály a téměř dvěma desítkami specializo­vaných vyšetřoven a pracovišť. V plánu bylo vybudovat přes sto osmdesát dalších lůžek pro pacienty.

Jde o zakázku, jejíž odhadovaná cena je 1,3 miliardy korun. Aktuální tendr je přitom již třetí v pořadí. Předchozí dvě soutěže totiž kraj z různých důvodů zrušil.

Současnou soutěž, v níž se obálky s nabídkovým­i cenami měly rozlepovat právě dnes, kraj po zásahu policie odsunul.

„Páteční otevírání obálek neplatí, otevírat se nebude. Dodatečné informace ještě nešly, konkrétní termín zatím není známý. Posouvá se to z toho důvodu, že na tom pracují orgány činné v trestním řízení,“řekla včera iDNES.cz zaměstnank­yně brněnské firmy RTS, která tendr pro kraj organizuje.

Odpoledne pak kraj vydal nový termín, kdy se sejde komise – bude to 14. října.

 ?? Foto: MAFRA ?? Hejtman Franc „Před volbami a den předtím, než se měly otevírat obálky. To mne překvapilo.“
Foto: MAFRA Hejtman Franc „Před volbami a den předtím, než se měly otevírat obálky. To mne překvapilo.“
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia