Dnes Prague Edition

Slovenský poslanec má skončit. Kvůli podnikání

-

BRATISLAVA Po volbách v roce 2010 se říkalo, že eurový multimilio­nář a mediální magnát Igor Matovič se „prokroužko­val“do parlamentu díky využití vlastnictv­í čtyř desítek regionální­ch týdeníků.

Nebyla to tak úplně pravda, ale faktem je, že na kandidátce strany Svoboda a Solidarita se Matovič a několik dalších z tehdy neznámého hnutí Obyčejní lidé dostalo do parlamentu za pomoci preferenčn­ích hlasů. A čtyřicet regionální­ch týdeníků, které chodí do téměř každé slovenské domácnosti, v tom Matovičovi a dalším třem poslancům za jeho hnutí pomohlo.

Matovičovi, jemuž vydávání novin vyneslo miliony eur, teď hrozí, že kvůli svému podnikání v parlamentu skončí. Slovensko má totiž přísný ústavní zákon o střetu zájmů, který poslancům zakazuje jakékoli podnikání. Matovič sice mediální dům před lety nuceně převedl na manželku, ale zákon o konfliktu zájmu porušoval dál, protože měl od roku 2013 aktivní živnostens­ké oprávnění.

Matovič už za to letos v červnu dostal pokutu ve výši asi 12 tisíc eur (320 tisíc korun), ale jak se ukázalo, ani po ní živnostens­ké oprávnění nezrušil a měl ho aktivní až do 2. září. Matovičovi, jenž je v parlamentu faktickým lídrem opozice, za opakované porušení zákona teď reálně hrozí, že bude zbaven poslanecké­ho mandátu.

Matovič tvrdí, že zákon neporušuje tím, že má živnostens­ké oprávnění. „Pokud má někdo živnostens­ký list v poličce, neznamená to, že podniká. Je to jako s řidičákem – to, že má někdo řidičák, neznamená, že šoféruje,“říká. „Poslanecké­ho místa se ale nedržím zuby nehty.“

O vyloučení Matoviče se bude hlasovat v parlamentu. I mnozí opoziční poslanci jsou pro, aby o mandát přišel. Aby se ukázalo, že zákon platí pro všechny – v opačném případě by to prý byla zelená pro další porušování pravidel. „Znamenalo by to, že milionáři mezi námi... si mohou dovolit, co chtějí. A to je pro mě nepřijatel­né,“uvádí jako mnozí jiní nezávislý poslanec Miroslav Beblavý. SPLIT, PRAHA Po dvou desetiletí­ch od konce války v Chorvatsku se tento týden objevil poprvé před soudem ve Splitu Srb Dragan Vasiljkovi­č, aby se zodpovídal ze svých tehdejších činů. Předtím však dnes 61letý muž proputoval celý svět.

Narodil se v Bělehradě, ale když mu byly tři roky, jeho otec se zabil

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia