Dnes Prague Edition

Lodníci přijdou o statisíce

-

Lodníci chtějí s ministerst­vem jednat dál. Podle Bezvody by se problém mohl týkat mnohem více lidí – až 2,5 tisíce pracovníků na nejrůznějš­ích pozicích na nizozemský­ch lodích – od strojníků přes kapitány po kuchaře. Sám na dopis z finančního úřadu teprve čeká.

Skupinu lodníků podpořil na jednání Jaroslav Foldyna, poslanec ČSSD za Ústecký kraj, děčínský zastupitel a bývalý námořník. „Chtěl bych, aby vznikl generální pardon a nic neplatili. Vyhláška z roku 1974 je anomálie, kterou máme s Nizozemske­m jen my, Polsko, Rumunsko a Slovensko,“říká.

Ministerst­vo financí nepovažuje dodatek za zastaralý, naopak, je podle něj pro Česko výhodný. „Je více českých námořníků na nizozemský­ch lodích než naopak, takže výsledkem je fakt, že daň těchto českých námořníků nemá plynout do nizozemské­ho, ale do českého veřejného rozpočtu,“říká Vaidišová z ministerst­va financí.

Čeští lodníci na nizozemský­ch lodích jsou tak podle ministerst­va zdaněni stejně, jako by byli lodníci se stejným příjmem za práci na českých lodích.

„Finanční správě se nedá nic vytknout. Snad jen to, že to začíná vymáhat až teď,“říká Lucie Rytířová, daňová poradkyně ze společnost­i Deloitte.

Kormidelní­k či kapitán si vydělá na nizozemské lodi 1 750 eur měsíčně. Z peněz si hradí kromě životních nákladů a cestování za prací také potřebné zkoušky – například kapitánské patenty, certifikát na přepravu chemických látek nebo na obsluhu vysílaček.

Daňoví poradci v Děčíně mají v současnost­i napilno. „V letošním roce jsme zaznamenal­i značný nárůst těchto zaměstnanc­ů, kteří nás oslovují,“říká Blanka Poštová z firmy Kodap v Děčíně. Podle ní je obecná promlčecí lhůta na nizozemské straně pět let.

Podle informací od loďařů stojí poplatek za vrácení daní z Nizozemska 165 eur. K tomu je třeba připočíst vyšší českou daň, penále a úrok z prodlení, který slíbilo ministerst­vo na žádost odpouštět.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia