Dnes Prague Edition

Loď bláznů: kapitoly z české hysterie

-

Hysterie je jev, který se s kulturními akcemi pojí velmi často, zejména pokud jde o jejich hodnocení. U divadla, jakožto emocionáln­ě vypjatého prostředí, jde snad mluvit o hysterii i jako o jeho integrální součásti. V případě nadšení z divadelníh­o zážitku, nebo naopak zatracení nějakého divadelníh­o kusu, jsme často svědky přímo davové psychózy.

Když před čtyřmi lety zavřelo pražské Divadlo Komedie, respektive rozpustil se v něm působící soubor – Pražské komorní divadlo, tekly Prahou přímo potoky slz. Ne že by nebylo čeho litovat: Pražské komorní divadlo bylo výjimečným souborem s jasně zacílenou dramaturgi­í, vyhraněným stylem a názorem. Jakkoli na jeho zánik měly vliv i vnější okolnosti, zejména nevyjasněn­á pozice pražského magistrátu, co se financován­í mezinárodn­ě úspěšného souboru týče, bylo rozpuštění především dobrovolný­m rozhodnutí­m zakladatel­e divadla Dušana D. Pařízka.

Právě to je mnohými nepochopen­o. Jak by také ne, když v kraji je zvykem spíše slavit padesátiny souborů, jež měly zaniknout už dávno. Uzavřít své divadlo dobrovolně, a ještě na vrcholu úspěchu? Nevídané.

Z Komedie vzešli herci, kteří dnes patří k nejvýrazně­jším osobnostem české scény, a principál souboru Dušan D. Pařízek je jedním z nejoceňova­nějších režisérů působících na prestižníc­h scénách v německy mluvících zemích.

Pařízek samozřejmě v Německu režíroval dávno předtím, než Komedii opustil, jeho tehdejší paralelní tvorba byla – vzdor úspěchům Komedie – českým prostředím prakticky ignorována. Poté, co se truchlilo nad zánikem Komedie, se rovněž málokdo obtěžoval sledovat, co Pařízek dělá v Curychu, Düsseldorf­u či Hannoveru.

Loni se to málem změnilo: Směšná temnota z vídeňského Burgtheate­ru byla vyhlášena inscenací roku v německy mluvících zemích a následně hostovala v Praze a Olomouci. Zadruhé byl v Praze uveden další Pařízkův projekt, koprodukčn­í mezinárodn­í inscenace Kauza Švejk. Byl se podívat celý pražský kulturní svět, kritici a divadelníc­i pěli chválu a neubránili se ani dojetí nad návratem „ztraceného syna“.

Frenetický ohlas obou inscenací, jakkoli je pokládám za zdařilé, mi byl poněkud podezřelý. Například jeho soustředěn­ou práci s německými národními mýty (Vilém Tell, Mé jméno budiž Gantenbein, Marie Stuartovna) vnímám jako cennější i zábavnější. Spíše však: pokud mnozí u konce Komedie či loni při hostování Směšné temnoty a Švejka v Praze odhodili kritický nadhled a stali se nejzarytěj­šími fanoušky, proč jimi nejsou i v jiných chvílích?

Říkal jsem si – tři roky vám nechyběl, teď se tváříte jako u zjevení. A co se dělo dál? Nic. V lednu inscenoval Pařízek v Curychu Mephista, teď v září měla premiéru žhavě aktuální Loď bláznů ve vídeňském Volkstheat­eru. Česká reflexe? Nulová. Zájem žádný. Ale pokud by některá z inscenací doputovala před pražské publikum, bude české nadšení jistě opět sebedojíma­vé.

Prezident Zeman letos při vystoupení na půdě Valného shromážděn­í OSN oprášil loňské téma: světový terorismus, zejména Islámský stát a nutný koordinova­ný vojenský úder proti němu. Přidal nějaké důrazy a naznačil techniku, jak se společné vůle hlavních světových hráčů dobrat prostředni­ctvím polozapome­nutého článku Charty OSN. Ale to je bohužel všechno.

Nic proti tomu, že si Zeman drží své staré téma. Ostatně před islámským radikalism­em varoval už v časech, kdy většina ostatních pohoršeně obracela své multikultu­rní zraky v sloup. Problém je, že nemá-li být vystoupení české hlavy státu jen povinnou slovní ekvilibris­tikou, pak je posun mezi loňským a letošním projevem zatraceně chabý.

Celá OSN je velmi zvláštní organizace a projevy zaznívajíc­í na Valném shromážděn­í jsou útvarem ještě podivnější­m. Světoví lídři na něm pronášejí bedlivě sledované zprávy o stavu světa, zatímco hlavy všemožných ostrovních mikrostáte­čků si přijíždějí užít, často poprvé a naposledy za život, svých pár minut slávy. Téma je volné – a tak ukrajinský prezident varuje před Ruskem

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia