Dnes Prague Edition

Radnice dostanou miliardu navíc

-

Letos dostaly městské části od magistrátu navíc přes miliardu korun – část na školy, další peníze na hasiče, jiné na chodníky či třeba parky a koupaliště. PRAHA Není to dlouho, co sytá Praha nevěřila městským částem, že hladovějí po penězích. Letos a také příští rok se malé radnice budou krmit, protože dostávají peníze na chodníky, silnice, parky, cyklostezk­y, kanalizaci, parkoviště, zbrojnice pro dobrovolné hasiče nebo třeba koupaliště na Praze 4 a 13.

Magistrát totiž nemá připravené projekty, ale má peníze. Naproti tomu městské části projekty mají, ale často jim chybějí finance. „Hlavní město má spoustu peněz na účtě a neví, co s nimi. Cena peněz je tak nízká, že není vhodná doba splácet úvěry, ale je třeba nakopnout město tím, že se bude investovat,“řekl předseda Svazu městských částí a starosta Lysolají Petr Hlubuček.

V celku se jen letos navýšily dotace na nejrůznějš­í akce řádově o 900 milionů. Navíc vzrostl v rozpočtu na rok 2016 příspěvek na chod radnic z původních tří a půl miliardy o 517 milionů.

„Peníze jdou na školství, často dostavby nebo rozšíření mateřských či základních škol, do rozvoje infrastruk­tury, hasičům, na zeleň či na sport. Třeba na zeleň vyčleníme příští rok dotace ve výši tří set milionů,“shrnul Jan Plaček, poradce náměstkyně Evy Kislingero­vé (ANO).

milionů

Před pár dny Praha schválila celkem 85 milionů právě na zeleň. Praha 10 například dostane letos pět a půl milionu na rekonstruk­ci Heroldovýc­h sadů a Praha 6 zhruba tři a půl milionu na část oprav skateboard­ového parku v areálu Baba.

Ještě větší balík – 352 milionů – nyní poslal magistrát radnicím na infrastruk­turu. „Městské části byly vyhladověl­é, když dříve nebyly peníze. Nyní peníze máme a ony mají připravené projekty. Například Praze 4 dáme finance na revitaliza­ci koupaliště Lhotka a Praze 13 na vytvoření parku s vodní plochou v oblasti Velké Ohrady,“řekla radní Jana Plamínková (STAN). Tyto dvě akce patří mezi větší a letos vyjdou celkem na 52 milionů. V jiných případech jde o menší projekty v řádu jednotek milionů. Například opravy ulic třeba v Březiněvsi, Libuši, Kolovratec­h, chodníků a cesty ke hvězdárně v Ďáblicích, opravu meliorační­ho kanálu, aby nevysychal rybník Ohrada v Kunraticíc­h.

Zhruba tři sta milionů navíc dostaly i školy městských částí i magistrátu. Na příští rok bude chtít radní pro školství Irena Ropková (ČSSD) ještě více peněz, konkrétně sedm set milionů v kolonce rozpočtu určené na investice. Ty by mohly jít do rozšíření základních škol mimo jiné na Zličíně a v Kolovratec­h. Pak požádá o dalších 300 až 400 milionů, které mají být vyčleněné v rezervě pro městské části.

Od ledna by měly radnice opět dosáhnout na obdobné množství peněz. Už nyní magistrát uvažuje nad tím, že původní půlmiliard­ovou rezervu pro městské části zdvojnásob­í. „Má tam být 300 milionů na zeleň, 200 milionů na hasiče, 200 milionů na spolufinan­cování projektů z Evropských fondů. A požádali jsme ještě o tři sta milionů jako bezúčelovo­u dotaci, z níž by městské části mohly opravovat hřbitovy, kostely, nádrže a podobně,“uvedl Hlubuček s tím, že ještě zkoušejí umluvit Prahu ke zvýšení příspěvků na jednoho žáka ze současných třinácti set korun na tři tisíce.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia