Dnes Prague Edition

Pětkrát za den před kamerou

Rozhovory s hokejisty během zápasu? I takový je Světový pohár

-

Do zápasu s Týmem Evropy zbývají domácí Kanadě dvě a půl hodiny. Sidney Crosby, ta největší star, zrovna s úsměvem přichází do tiskového centra, usedne za stolek a deset minut odpovídá do kamer i natažených diktafonů.

O tom, co večer očekává. O spoluhráčí­ch. O pohodě v týmu.

Pak si střihne ještě krátké interview při rozbruslen­í na ledě, následně o přestávkác­h a po očekávaném vítězství je v sále u novinářů znovu.

Tolikrát za den se snad před kamerou nemusí zpovídat ani politici, když hasí koaliční průšvih. A možná i největší rockové hvězdy dávají na koncertní šňůře méně rozhovorů. Ale nejde jen o Crosbyho. Když na to přišlo, i Tomáš Plekanec či Jakub Voráček museli před kamery klidně i pětkrát za den, k tomu další dvě kolečka u píšících novinářů. Je-li totiž Světový pohár v něčem opravdu specifický, pak v tom, jaké mediální nároky na hráče klade. A jak moc se chce v zájmu svého byznysu otevřít veřejnosti.

„Oproti mistrovstv­ím světa i jiným turnajům tu novináři mají před utkáním mnohonásob­ně větší přístup k hráčům a trenérům. V Evropě je tendence v den zápasu hráče chránit, vše je limitované, tady naopak otevřené,“líčí tiskový mluvčí reprezenta­ce Zdeněk Zikmund.

A tak šrumec začíná hned po příjezdu na stadion. Čtyři hráči musí z autobusu nakráčet k televizním­u rozhovoru. O něco později pak štáby na minutu vstoupí do šatny, aby následně během předzápaso­vé rozcvičky znovu reportéři vyzpovídal­i u mantinelu tři až čtyři hokejisty. Ani když se rozjede zápas, není klid. Po každé třetině musí kvarteto hráčů k přestávkov­ým rozhovorům, a co víc... „Televizní štáby si mohou natočit jedno až dvě interview na střídačce i během utkání o komerční pauze. Ale musí o ně zažádat dva dny předem a zároveň je to jediná věc, kterou můžeme odmítnout,“vypráví Zikmund.

Mediální povinnosti se však týkají i trenérů. Před zápasem jeden z nich musí na desetiminu­tový televizní rozhovor a následně ho čeká ještě jeden patnáctimi­nutový, který je označen anglickým výrazem „off camera interview“. Jde o dialog komentátor­ů s koučem, který se nenatáčí, ale slouží k lepší orientaci žurnalistů a k získání zákulisníc­h informací.

Ta největší „drbárna“se však spustí po utkání. Jedenáct hráčů musí nakráčet ke štábům, jejichž televize vlastní vysílací práva. Za dalších pár minut vyjedou ze suterénu arény výtahem do třetího patra a usednou za stolky v tiskovém centru. Přitom původně se měl Světový pohár i v tomto držet zvyklostí z NHL, kde platí, že pár minut po konci zápasu se otevírají dveře kabin a novináři smějí dál. Jenže v Torontu by se nejspíš ušlapali. Denně zápasy sledují dvě stovky píšících V obklopení novinářů, kamer a mikrofonů žurnalistů, jsou tu desítky štábů. „A pořadatele tenhle počet zaskočil,“všiml si Zikmund. Český mluvčí dokonce v Americe dostal výpomoc Erika Tosiho, jinak šéfa komunikace týmu Boston Bruins. Za úkol měl především koordinova­t požadavky zámořských médií. Jenže chce se hráčům vůbec pořád a pořád odpovídat? „Ochota a vůle se odvíjí od průběhu zápasu, s jakou náladou z ledu odcházejí,“říká mluvčí.

Pro novináře zvyklé na poměry ze světových šampionátů, které oproti Světovému poháru pořádá Mezinárodn­í hokejová federace IIHF (SP je v režii NHL), jde o přepychový servis. Jsou zvyklí spíš na zákazy, kroucení hlavou značící ne. Tady panuje přesný opak. Může se tedy IIHF v Torontu inspirovat? „Zčásti může,“myslí si Zikmund. „Ale NHL má k dispozici hráče celý rok, Světový pohár je její produkt, který si kultivuje a stanovuje pravidla. U IIHF jde o jednorázov­ý turnaj a pravidla by musely odsouhlasi­t všechny týmy.“ Výsledky Světový pohár v hokeji Branky a nahrávky: 5. Crosby (Bouwmeeste­r), 20. Toews (Duchene), 35. Toews (Couture), 58. Couture (Toews, Vlasic) - 25. Hossa (Kopitar, Ehrhoff). Rozhodčí: O’Rourke, O’Halloran - Murphy, Racicot (všichni Kan.). Vyloučení: 3:6. Bez využití. Diváků: 18 926. Třetiny: 2:0, 1:1, 1:0, Kanada: Crawford - Burns, Vlasic, Doughty, Muzzin, Pietrangel­o, Bouwmeeste­r - P. Bergeron, Crosby, Marchand - Stamkos, C. Giroux, Tavares - Perry, Toews, Couture - R. O’Reilly, Duchene, J. Thornton. Trenér Mike Babcock. Tým Evropy: Halák - Sekera, Chára, Seidenberg, Josi, Streit, Ehrhoff - Hossa, Kopitar, Tatar - Zuccarello, Nielsen, Gáborík Niederreit­er, Draisaitl, Rieder - Hansen, Bellemare, Vanek. Trenér Ralph Krueger.

Skupina A 1. Kanada 2. Tým Evropy 3. ČESKO 4. USA 3 3 2 2 Po uzávěrce: ČESKO 3 1 0 0 0 1 0 0 0 0 1 0 USA. 0 1 1 2 14:3 7:6 2:9 2:7 6 4 1 0 Branky a nahrávky: 9. F. Forsberg (Hörnqvist, Bäckström), 17. Bäckström (F. Forsberg, E. Karlsson), 47. Berglund (E. Karlsson, Söderberg) 1. Matthews (Rielly, McDavid), 2. Trocheck (Gostisbehe­re, Eichel), 14. Gaudreau (Gostisbehe­re), 65. MacKinnon (Gaudreau, Gostisbehe­re). Rozhodčí: Sutherland, Dwyer Amell, Miller (všichni Kan.). Vyloučení: 4:5. Bez využití. Diváků: 19 104. Třetiny: 2:3, 0:0, 1:0 - 0:1. Švédsko: H. Lundqvist - Hedman, Stralman, Ekholm, E. Karlsson, Ekman-Larsson, Hjalmarsso­n - L. Eriksson, H. Sedin, D. Sedin Hörnqvist, Bäckström, F. Forsberg - Söderberg, Berglund, Landeskog - Silfverber­g, Krüger, Hagelin. Trenér Rikard Grönborg. Tým Severní Ameriky: Gibson - Jones, R. Murray, Rielly, Parayko, Trouba, Gostisbehe­re Scheifele, McDavid, Matthews - MacKinnon, Nugent-Hopkins, Gaudreau - Trocheck, Eichel, Drouin - Miller, Couturier, Saad. Trenér Todd McLellan.

Skupina B 1. Švédsko 2. Tým S. Ameriky 3. Rusko 4. Finsko 3 3 2 2

Po uzávěrce: Rusko 2 1 1 0 0 1 0 0 1 0 0 0

Finsko. 0 1 1 2 7:5 11:8 5:5 1:6 5 4 2 0

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia