Dnes Prague Edition

Sloužím vlasti! Superstar NHL potlačuje své já

-

Ne, hokejista Jonathan Toews není světec. V osmnácti byl dokonce pravomocně odsouzen.

Deset dnů vězení s podmíněným odkladem. Pokuta 425 dolarů a 30 hodin veřejně prospěšnýc­h prací. Policie ho zatkla společně s T. J. Oshiem, tehdejším spoluhráče­m z univerzitn­ího týmu a nyní americkým reprezenta­ntem. Popíjeli v baru v Grand Forks, třebaže jim ještě nebylo jedenadvac­et.

Toews dostal přísnější trest, neboť se už předtím dopustil podobného přestupku. Historku učinil ještě poutavější jejich kumpán Robbie Bina, jenž otevřel dveře policejníh­o vozu, aby pomohl zadrženým parťákům prchnout.

Co tenkrát vypadalo jako velký průšvih, působí o deset let později jako legrační klukovina.

Toews je uctívaným vůdcem Chicago Blackhawks s přezdívkou Captain Serious, kterou si vysloužil vážným a solidním chováním. A teď právě pomáhá kanadskému národnímu mužstvu potvrdit jeho nadvládu na Světovém poháru.

Při vstupu do kabiny se vzdejte svého ega. Z naplnění tohoto hesla obvykle vychází úspěch v kolektivní­ch sportech.

Jako vzor sebeobětov­ání může sloužit právě Toews.

„Před turnajem přenechal číslo devatenáct spoluhráči Seguinovi. Přijal roli ve třetí lajně. Ač je centr, v přípravě dokonce začal na křídle,“vypočítává Jiří Fischer, skaut českého týmu, jenž v NHL pracuje pro Detroit Red Wings. „Jeho přístup může posloužit jako příklad pro každého mladého hokejistu.“

Když se může podřídit trojnásobn­ý vítěz Stanley Cupu, majitel dvou zlatých olympijský­ch medailí a šampion z mistrovstv­í světa, proč bys to pro partu nemohl udělat ty?

Mít v mančaftu Toewse (čti Tejfse), to je sen každého trenéra, což se ukázalo i ve středeční partii Kanada–Evropa. Domácím v podstatě o nic nešlo. Postup do semifinále měli zajištěný. Proti soupeři bez hymny, vlajky a tradice je nehnala nějaká vyhrocená rivalita.

Přesto ve vyprodaném Air Canada Centre předvedli další takřka dokonalý výkon. A vedl je Toews. Dal dva góly, přihodil asistenci, exceloval při vhazování, naskočil i do oslabení.

„Hladina vášní se vám může zdát nízká, ale to pro Toewse nebo Bergerona nic neznamená,“řekl kouč Mike Babcock. „Oni prostě dřou, dělají věci správně a splní všechno, oč je požádáme.“

Už ve dvaadvacet­i se Toews stal členem slovutného Triple Gold Clubu, kam patří vítězové mistrovstv­í světa, olympiády a Stanley Cupu. Teď prahne po další trofeji.

„Nastupuju hlavně proti nejlepším útokům soupeře,“líčí tiše svou roli. „Nějaká přesilovka, taky oslabení. Ale kdykoliv jsem na ledě, chci předvést něco zvláštního.“

Není svatý muž, byť se zajímá o myšlenky taoismu, buddhismu i stoicismu. Není ani úplný „Captain Seirous“. Má břitký smysl pro humor. A kdysi býval docela normální rošťák.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia