Dnes Prague Edition

Nastoupí v derby Rosický?

Trenér fotbalové Sparty Zdeněk Ščasný před derby mluví nejen o kouči Slavie

- Radim Trusina fotbalový reportér MF DNES

PRAHA Na přelomu tisíciletí byl u začátku trenérské kariéry Jaroslava Šilhavého: sparťanský kouč Zdeněk Ščasný tenkrát převzal Žižkov a končící žižkovský kapitán Šilhavý se stal jeho asistentem. V neděli se oba muži postaví už poněkoliká­té v kariéře proti sobě, ovšem poprvé ve velkém derby Sparty proti Slavii.

„Už tenkrát jsem si myslel, že z Jardy může být dobrý trenér,“řekl Ščasný na setkání s novináři.

Jaké máte s novým trenérem Slavie Šilhavým vztahy?

Velmi dobré, nadstandar­dní, což někdy mezi trenéry nebývá. Začínali jsme spolu, bylo to krásné období. Na druhou stranu: teď jsme soupeři.

Vzpomenete si, jak to vzniklo, že se právě Jaroslav Šilhavý po konci kariéry stal vaším asistentem?

Skončil jsem ve Spartě a po krátké pauze jsem nastupoval do Viktorky Žižkov. Jarda zrovna končil hráčskou kariéru, bylo naprosto logické, že se přesunul na tuhle pozici. Byl jsem hrozně rád, že jsem ho měl u sebe.

Jaký byl? Jak se projevoval?

Poctivý, pracovitý, rovný chlap. Takhle jsem ho poznal už tenkrát ve Viktorce.

Cítil jste tehdy, že by z něj jednou mohl být dobrý trenér?

Už tenkrát jsem si to myslel, ale Jarda se tomu dlouho bránil. Oddaloval dobu, kdy by měl z role asistenta nastoupit jako hlavní trenér. Pořád tam bylo nějaké ale, necítil se. Našel ovšem správný čas. Jeho působení v Liberci bylo vynikající.

Teď je krátce ve Slavii. Vypozorova­l jste na její hře pod trenérem Šilhavým nějakou změnu?

Pod Jardou už nehrají na klasické dva útočníky, trochu se změnil způsob hry krajních záložníků. Přináší tam svůj rukopis.

Je výhoda, že ho dobře znáte?

On mě zná taky, v tomhle se nijak nepřekvapí­me. Pokud chceme uspět, musíme podat podstatě lepší výkon než s Boleslaví, proti které to bylo z naší strany špatné, a navázat na výkon ve Zlíně – ještě ho vylepšit.

V čem hlavně?

V efektivitě. Ve Zlíně jsme si vypracoval­i šance na pět šest branek. Potřebujem­e je proměnit, víc klidu. Taky je potřeba se vyvarovat chyb v přechodové fázi.

Jste před derby nervózní?

Nervozita? Ne, to ne. Vnímám ale důležitost zápasu. Ať je to, jak chce, derby je nejslavněj­ší zápas roku. Všichni se na to obrovsky těšíme, zároveň cítíme zodpovědno­st – leccos nám můžou fanoušci odpustit, ale derby asi ne.

Je na Spartě cítit, že je tady velký zápas, který stojí výš než „běžná“liga?

Nechodím po kanceláříc­h, tam to nevnímám. U hráčů jisté zpozornění a napětí cítím, ale v pozitivním slova smyslu.

 ??  ??
 ?? 2x foto: MAFRA ?? Dříve kolegové, teď soupeři Asistentem Zdeňka Ščasného (nahoře) na Žižkově na přelomu tisíciletí býval Jaroslav Šilhavý (dole). Od té doby se v lize několikrát potkali jako soupeři – a v neděli to bude poprvé v derby.
2x foto: MAFRA Dříve kolegové, teď soupeři Asistentem Zdeňka Ščasného (nahoře) na Žižkově na přelomu tisíciletí býval Jaroslav Šilhavý (dole). Od té doby se v lize několikrát potkali jako soupeři – a v neděli to bude poprvé v derby.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia