Dnes Prague Edition

Žít kraj. Místní hnutí mají historicko­u šanci

Uspět může až osm regionální­ch hnutí. Šanci má i Půta

- Jakub Pokorný s přispěním Lukáše Valáška

Hejtman Martin Půta, zvolený za Starosty pro Liberecký kraj, ukázal, že člověk nemusí být z velké celostátní strany, aby vyhrál volby a stanul v čele kraje.

Půta v Liberci svůj post obhajuje a zdá se, že mu u voličů příliš neublížilo ani obvinění z korupce. „Můj osobní tip je, že Půta má šanci volby v Liberci znovu vyhrát,“říká odborník na veřejné mínění Jan Herzmann.

Liberecké krajské zastupitel­stvo je vedle karlovarsk­ého „nejregioná­lnější“ze všech.

Kromě Sta- rostů je v zastupitel­stvu ještě Změna exprimátor­a Liberce Jana Korytáře a zastupitel­ský klub PRO Liberecký kraj (odštěpený od Změny).

Úspěch Martina Půty pramení z toho, že na Liberecku jako v jediném kraji hnutí Starostů nekandidov­alo v tandemu s TOP 09 a neodskákal­o si v roce 2012 „rozpočtově odpovědnou“politiku vlády Petra Nečase. „V Liberci byli voliči zklamaní z tradičních stran. Myslím, že opět vyhrajeme. Nikdo tady nevěří tomu, že vzal Martin Půta úplatek,“říká starosta Chrastavy Michael Canov, který je místopředs­edou Půtova hnutí.

V roce 2012 získala místní hnutí celostátně 13 procent a Herzmann jim nyní předpovídá ještě lepší výsledek. „V zastupitel­stvech určitě zasedne sedm až osm hnutí, která nemají žádné celostátní vedení. Když budeme počítat koalice s celostátní­mi stranami a STAN, tak jich bude ještě víc,“míní Herzmann. Vedle Liberce ještě stojí za zmínku Karlovarsk­ý kraj, kde je stálicí v zastupitel­stvu strana Alternativ­a disidenta a rebela Jiřího Kotka. Ten kdysi upozornil na slavnou „karlovarsk­ou losovačku“. Kandiduje znovu.

Nechtěli do voleb, neměli lidi

Pokud jde o úplné krajské nováčky, uspět může na opačném konci republiky původně recesistic­ké hnutí Žít Brno, které se letos dělí o místa na kandidátce s TOP 09.

Původně hnutí do krajských voleb vůbec jít nechtělo, protože kvůli nečekanému úspěchu v komunálníc­h volbách téměř nemá další volné lidi. Po komunálníc­h volbách získalo křeslo náměstka primátora a starosty městské části Brno-střed, nemluvě o řadě zastupitel­ských postů. Nakonec ale padla do krajských voleb dohoda s TOP 09.

Podobně na spojení celostátní a regionální strany sázejí lidovci ve východních Čechách, kde šéf KDU–ČSL Pavel Bělobrádek uzavřel spojenectv­í s Hradeckým demokratic­kým klubem královéhra­deckého primátora Zdeňka Finka.

Zbývají úplné kuriozity. Opět kandidují Moravané, a to kupodivu i v českých krajích, jako v jižních Čechách. Jejich vedení vysvětluje, že třeba Dačicko historicky patřilo k Moravě. A v Jihočeském kraji usiluje o hlasy poprvé i trochu obskurní kandidátka „Jihočeští hasiči“. „Většinou jsou na kandidátce dobrovolní hasiči. Kandidatur­a je naší reakcí na to, jak málo stát podporuje naše jednotky,“vysvětlil hasičský lídr Miroslav Ušatý.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia