Dnes Prague Edition

Šest Iráčanů se vrátilo domů

Ve vlasti nám už nehrozí nebezpečí, řekli fondu, který je přivezl

-

PRAHA Do Iráku včera odletěla na vlastní náklady šestičlenn­á uprchlická rodina, kterou před pár měsíci do Česka přivezl Nadační fond Generace 21.

Uprchlíci se podle informací, které poskytla nadace, rozhodli pro návrat do vlasti z několika důvodů. Měli prý zdravotní i psychické problémy a také pocit, že se v posledních měsících situace v jejich rodné zemi mění k lepšímu, sdělil mluvčí fondu Martin Frýdl.

Nadační fond podle něj nesdílí jejich pocit, že v Iráku budou v bezpečí, a je přesvědčen o tom, že křesťanům nadále hrozí pronásledo­vání. Rozhodnutí rodiny však respektuje. „Pokud jsme tím, že na několik měsíců odešli z prostředí, kde mohl být kdokoliv z nich unesen, mučen nebo zabit, alespoň jednoho z nich zachránili, stálo to za to a přejeme jim mnoho štěstí,“dodal Frýdl.

Ministerst­vo vnitra potvrdilo, že uprchlíci včera požádali o ukončení mezinárodn­í ochrany, dostali zpět doklady a obdrželi výjezdní příkaz. „Letenky si Iráčané hradili z vlastních zdrojů,“doplnilo ministerst­vo v tiskové zprávě.

„Čeští“Iráčané se rozutekli

Fond chtěl původně do Česka přesídlit 153 křesťanů z Iráku. Nakonec jich do tuzemska přijelo 89. Vláda projekt letos v dubnu zrušila poté, co skupina 25 přivezenýc­h lidí odjela do Německa. Do včerejšího odjezdu šestičlenn­é rodiny zůstávalo v Česku 40 křesťanský­ch uprchlíků z Iráku.

Sedmnáct z těch, kteří z Česka odešli do Německa, dostalo dočasný církevní azyl v Sasku. Tamní ministr vnitra Markus Ulbig tento týden řekl, že by se měli vrátit zpět do Česka.

MF DNES zjistila, že další Iráčané se z Německa pokusili přesunout do Maďarska. Zřejmě proto, že Maďarsko je hraniční zemí Schengenu a oni se chtějí vydávat za nově příchozí uprchlíky a pokusit se v Německu pod jinou identitou znovu získat azyl. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia