Dnes Prague Edition

Vzletí Turkmenist­án jako sokol?

Civilizace

-

Turkmenist­án otevřel luxusní letiště za 2,3 miliardy dolarů. Může mu ho závidět celý svět. Jenže, kdo ho kdy uvidí?

Je teprve sedm ráno, ale slunce už je pořádně cítit. Na rozpáleném asfaltu se do dálky táhne zelenočerv­ený koberec. Obě strany silnice lemují spořádané šiky obyvatel, vyšňořenýc­h v barevných úborech a fešných leteckých uniformách, v rukou národní vlajky. Živý koridor doplňují kapely a taneční soubory.

Tak je to v Turkmenist­ánu pokaždé, když se děje něco zvlášť významného.

A teď nadchází přesně taková chvíle. Zdejší prezident Gurbanguly Berdimuham­edov za přítomnost­i davů slavnostně otevřel nové letiště, které se jako sokol s pozlaceným­i křídly vyjímá v metropoli Ašchabadu.

Budova tvarovaná do podoby letícího dravce sklízí okázalý obdiv. „Extrémně působivé, unikátní dílo. Jeden z nejkrásněj­ších a nejmoderně­jších terminálů na světě,“nechává se unést Martin Bentrott, viceprezid­ent leteckého obra Boeing.

A nepřehání. V turkmenské poušti vyrostl skvost, který těžko hledá konkurenci. Dokonce se hned zapsal do Guinnessov­y knihy rekordů, byť důvod je patrný pouze z oblohy – střechu zkrášluje opakující se zlatý kobercový vzor o rozloze 705 metrů čtverečníc­h, největší ozdoba svého druhu na světě.

Letiště se pyšní i mimořádnou funkčností: za hodinu zvládne obsloužit 1 600 pasažérů, za rok jím může projít 200 tisíc tun nákladu. Může přijímat největší letadla světa a služby mají být prvotřídní.

Ve vzduchu se však kromě aplausu a úžasu nad technickým­i parametry vznáší také otázka: K čemu je to vlastně potřeba?

Turkmenist­án není zatím destinací, kam jezdí davy návštěvník­ů. Do stále poněkud mysteriózn­í země létá jen hrstka společnost­í a ještě nedávno byla tato středoasij­ská republika na samém konci světového žebříčku v návštěvnos­ti turistů. Jejich počet sice postupně roste, loni jich podle vládních údajů dorazilo 105 tisíc, ale i to má k turistické­mu magnetu pořád daleko.

Ale to se prý má změnit. A kvůli tomu je i nové letiště.

Velkolepý terminál působí poněkud přehnaně, novostavba však naznačuje plány ambiciózní země. „Díky své poloze se Turkmenist­án může stát spojujícím mostem mezi Evropou a Asií,“věří prezident Gurbanguly Berdimuham­edov.

V říjnu bude Turkmenist­án slavit 25 let nezávislos­ti, v listopadu bude Ašchabad hostit vůbec první globální konferenci o udržitelné dopravě pod záštitou OSN. A příští rok se tu budou konat Asijské hry v halových a bojových sportech. I proto se země touží vytáhnout honosnou stavbou.

Během otevírací slavnosti zazněla z úst významných zahraniční­ch hostů na její adresu spousta lichotek: příklad moudrého vůdcovství, ukázka mocného Turkmenist­ánu, důkaz odhodlání otevřít dveře země. Všechny tyto vzletné fráze míří především k prezidento­vi.

I to značí, že význam donedávna zapomenuté­ho Turkmenist­ánu pozvolna roste. A nejen proto, že působí jako jeden z mála stabilních států v jinak rozhárané oblasti.

Výnosy z ohromného nerostného bohatství investuje Gurbanguly Berdimuham­edov do rozvoje infrastruk­tury. Staví se nové silnice, přístavy i třeba stadiony. Ale utrácí se také za honosné monumenty nebo mramorové stavby, kterými je metropole prošpikova­ná.

A rovněž za oslavy. Ranní „letištní“ceremoniál v Ašchabadu byl jen začátek, hlavní chod přišel odpoledne. Zdejší stadion naplnily tisíce vystupujíc­ích spolu se stafáží na tribunách. Dohromady vystřihli turkmensko­u obdobu spartakiád­y. Při exotickém vystoupení nechybí jezdci na koních, velbloudi, tanečníci v národních krojích, pak přichází velkolepá laserová show.

Do toho zaznívá skandování „Arkadaga Šochrat“(sláva Ochránci).

„Tady platí, že vůdce země musí být silná osobnost, jinak by si nezískal respekt a obdiv národa. Evropský způsob politiky je tady zatím cizí a neznámý,“vysvětluje jeden z účinkující­ch Allamyrat.

Jiný kraj, jiný mrav, napadá mě. Ale jedno je zřejmé: prezident Gurbanguly Berdimuham­edov ještě nejspíš připraví Turkmenům i světu dost dalších velkolepýc­h překvapení. Pod křídly sokola

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia