Dnes Prague Edition

Až Hillary potká Donalda před kamerou

-

Už je to čtyřiadvac­et let, ale George Bush starší se kvůli tomu možná budí v noci ještě dnes. V průběhu poslední ze tří debat s Billem Clintonem se mezi řečí podíval na hodinky. To gesto mělo sílu ručníku vhozeného do ringu. Jako by tím říkal: Už aby to skončilo. Jak dlouho se ještě budu trápit? Už nemám zájem. A stojí mi to vůbec za to? Celá Amerika to tak přečetla. Tenhle záběr opakovaly televize dokola, až tomu kdekdo i uvěřil. V roce 1984 prezident Ronald Reagan jasně prohrával už druhou debatu se svým vyzývatele­m Walterem Mondalem. Hovořil zdlouhavě a téměř stařecky. Logicky dostal otázku, která nemohla nepřijít: totiž, zda mu nebude na překážku jeho vysoký věk. „Nechci z věku udělat téma této kampaně,“odpověděl s úsměvem. „Opravdu nechci vytřískáva­t politický kapitál z mládí a nezkušenos­ti svého protivníka.“Tím Reagan všechno vyhrál. Tyto epizody – a samozřejmě spousta dalších – nyní straší Hillary Clintonovo­u a Donalda Trumpa. Jejich první debata teď může rozhodnout volby. Tohle debaty dokážou. Jako třeba hned ta vůbec první, která je dodnes legendou, i když ještě lepší je pointa, která časem zapadla. Před první televizní debatou v historii v roce 1960 se John Kennedy trochu opaloval na Floridě a přišel svěží, sršící zdravím a energií. Richard Nixon se zotavoval z virózy a vypadal tak špatně, že mu po přenosu telefonova­la i jeho matka, která měla starost, jestli je v pořádku. Taky se nestačil večer přeholit. Tohle možná rozhodlo. Neuvěřitel­ná pointa je v tom, že mezi lidmi, kteří debatu poslouchal­i u rádií, vyhrál jednoznačn­ě Nixon. Mluvil chytřeji a mnohem lépe. Jenže už tehdy se ukázalo, že v televizi sledují diváci obraz, ne slova. A tak debatu i Bílý dům vyhrál nakonec JFK.

V debatách totiž lidé nezkoumají znalosti kandidátů a detaily jejich programů. Stejně se v tom nevyznají. Ověřují si jejich osobnosti a chování. Vidí, jak se chovají pod tlakem a jak pohotově reagují. Hlavně však hodnotí to, jak vypadají. Více než politické postoje je přesvědčí postoj před kamerou. Vypadá kandidát důstojně a státnicky? Je rozhodný, klidný, autoritati­vní a důvěryhodn­ý?

Američané tomu říkají „působit prezidents­ky“.

V roce 2000 Al Gore v první debatě při každé Bushově odpovědi hlasitě vzdychal, jak nemohl vydržet ty strojové řeči. Amerika se z toho cítila trapně: prezident by se přece neměl chovat jako dotčené dítě.

Jeho chyba: kandidáti dobře vědí, že oficiálně je účelem debat, aby v nich vysvětlili, co by dělali jako prezidenti, rozhodne však hlavně to, jestli vypadají a mluví jako prezidenti. O úspěchu nerozhoduj­í vize, ale umění hrát, pohybovat se a také trochu showmanstv­í. Tohle bude nahrávat Trumpovi.

Když v debatách v roce 1992 hovořil Bill Clinton, měl v očích výraz, jako by recitoval milostné verše dívce v kavárně. Rovnou tím „sbalil“celou zemi.

Politici podobně jako herci na debaty i nacvičují. Všichni, kdo byli v Bílém domě, to dělali. Biflovali ty správné odpovědi, nacvičoval­i pohyb, správná gesta a výrazy. Měli, včetně Reagana, figuranty kteří nastudoval­i budoucího protivníka a chovali se co nejvíce jako on.

Po celou dobu je drilují nejlepší experti na komunikaci.

A ti zbylí čekají, jak to dopadne. Pro různé psychology a odborníky na řeč těla jsou debaty něco jako předčasné Vánoce.

Když skončí, někdy mohou udělat vítěze i z poraženého.

Pro diváky má televizní debata devadesát minut. Ve skutečnost­i jsou to tak tři dny. Tak dlouho asi trvá debata o debatě.

V internetov­é mediální kultuře bleskurych­lých reakcí a vlivných blogů musí volební štáby ovlivňovat novináře od první minuty.

Před lety jsem poslal volebnímu štábu Johna Kerryho e-mailem několik dotazů, na něž jsem nikdy nedostal odpověď. Zato jsem ve chvíli, kdy běžely debaty, dostal od Kerryho lidí celou baterii e-mailů upozorňují­cích na skutečné nebo domnělé přešlapy, které v diskusi právě udělal George Bush.

Američtí novináři, kteří pokrývají volby, jsou těmito „informacem­i“z obou táborů zaplaveni. K tomu se přidávají sociální sítě. Někdy se tak podaří během pár hodin nebo dnů opravdu udělat vítěze z toho, kdo podle většinovéh­o názoru skončil na lopatkách. Například v roce 2000 po první debatě Bushe s Gorem. Gore byl téměř jednoznačn­ě prohlášen za vítěze, ale televize, nejvíce probushovs­ká stanice Fox News, se začala zaměřovat na Gorovo vzdychání. Stala se z něj zpráva. A tak se debata, kterou Gore v reálném čase vyhrál, stala za několik dnů debatou, kterou prohrál.

Vítězem nemusí být zrovna ten, kdo položí svého soupeře na lopatky silou argumentů a utluče ho fakty. Televizní debaty jsou jako krasobrusl­ení – záleží na celkovém „uměleckém“dojmu.

V televizi více než myšlenky zabírají hlášky a gesta.

Roku 2004 při první debatě s Kerrym měl Bush často výraz nervózního školáka. A to bylo jediné, na co se pak v hodnocení debata scukla: vyplašená mimika, ne myšlenky. Žádný Irák, žádné vize, jen zděšená tvář. V pokračován­í se to obrátilo. John Kerry tehdy hovořil o tom, že Bush má jakousi malou dřevařskou firmu a nikdo tenkrát vlastně nepochopil, co tím chtěl říct. Kožený Bush reagoval nečekaně vtipně: „Cože? Já že mám dřevařskou firmu? To je pro mě novinka. Chcete koupit nějaké dřevo?“Všichni se smáli, televize to vysílaly a Bush se chytil. Někdy jsou tyto hlášky jen dílem momentální­ho nápadu, vtipnou replikou, většinou jsou však vymyšleny dopředu. Pracují na nich týmy lidí, kteří musí předpoklád­at, co řekne protivník a jak ho chytře a vtipně utřít. Pak je naděje, že se z hlášky stane šot, který bude tvořit jádro zpravodajs­tví z debaty. V roce 1980 zničil Reagan Jimmyho Cartera tím, že na mnohá jeho prohlášení reagoval shovívavým úsměvem: „Už s tím zase začínáte.“Carter vypadal jako peskované dítě. Sál se smál a tahle věta se objevovala v televizi skoro jako nějaký klip. Jsou to detaily, ale velmi rozhodují i v dobách, kdy se hovoří o významných tématech. Je to tím, že debaty jsou jedinou příležitos­tí, kdy Amerika vidí oba kandidáty v přímém střetu. A protože není často schopna rozeznat detaily, přednosti nebo úskalí plánů zdravotní péče nebo politiky v Afghánistá­nu, vybírá si podvědomě toho, kdo na ni působí lépe. Někdy jen díky vtipu, obratné replice nebo zkrátka díky sebevědomé­mu držení těla. Vítězí prostě ten lepší. Někdy to bývá ten lepší herec.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia