Dnes Prague Edition

Novinář versus herec. Kdo je militantní magor?

-

Bude to střet dvou světů, tedy jako celé fotbalové derby. O televizní doprovod na 02 TV Sport se postarají herec David Suchařípa za Spartu a bulvární novinář Pavel Novotný za Slavii.

Jeden potvrdil pověst nekorektní­ho divocha, druhý mluvil daleko mírnějším tónem. Dva zarytí fotbaloví fanoušci Pavel Novotný (Slavia) a David Suchařípa (Sparta) se chystají velké derby komentovat.

„Sice mi v televizi nebude rozumět ani slovo, ale zase to bude odsejpat,“řekl Novotný.

„Líbí se mi, že nemusíme být objektivní,“přidal se Suchařípa.

Jen se mrknu na nějaké informace, abych to měl čerstvé.

Nakoupil jsem si noviny, učím se čísla hráčů, dívám se na rozestaven­í. Dokonce si zjišťuju dosažené vzdělání hráčů obou týmů.

Mám teorii, že Slavii fandí inteligenc­e a Spartě blbci. Když postavíte sto náhodných slávistů a sto sparťanů, tak osmdesát slávistů má střední školu a osmdesát sparťanů je jen vyučených. To řeknu Davidovi. Až mi odpoví, že je to blbost, ukážu mu vzdělání hráčů.

Pavel toho nakecá dost, a tím se sám odhalí. Takže mi vlastně práci usnadní.

Ode mě se čeká, že se budu chovat neurvale a humpolácky, což samozřejmě budu, ale zároveň chci mluvit jako expert a působit až zvráceně fundovaně.

Je to vrchol české ligy. Pavel Novotný

Vždycky to tak bylo a bude.

Nesnáším klišé, ale znamená pro mě úplně všechno. Když je derby, chodím celý den v dresu. Navíc, i když Spartu nenávidím, tak tam stejně vždycky jdu. My dostaneme klepec, ale to není to nejhorší.

Nenávidím být v tom sparťanský­m hnízdě. Strašně mi vadí, když Letná takzvaně exploduje. A taky ten úvod, jak pracující povstanou a zazní

My intelektuá­lové to máme jinak. A stejně si vždycky koupím lístek za talíř a jdu to tam protrpět. Jak já bych chtěl v neděli vyhrát!

Naopak. Dělal bych, že je to normální. My budeme hrát příští rok Ligu mistrů, víte? Takže letos musíme jít na titul. Ale pravda je, že jsem pošahanej a naprosto nesoudnej slávista. Třeba sparťanské­ho útočníka Davida Lafaty si vážím, ale v neděli ho pozurážím, že na to do smrti nezapomene. Celý sparťanský národ bude kroutit hlavou. Já nefandím Spartě ani v pohárech.

Když prohraje, voláme si s Ringo Čechem a smějeme se tomu. Zkrátka proti Spartě bych fandil každému na světě – nacistům, Islámskému státu nebo Kramného jedenáctce. Jakékoliv utrpení Sparty je moje štěstí.

Já nejsem militantní magor. Slavii v Evropě fandím. Jenže teď už si ani nepamatuju, kdy jsem jí mohl fandit naposledy...

Třeba Davida Lafatu, je chytrý a přemýšlivý, navíc vynikající hráč. Ale koho mám ze Sparty úplně nejradši, to je Josef Hušbauer, který v neděli rozhodne.

Jsem ze staré školy a dřív byly přestupy ze Sparty do Slavie nemyslitel­né! Aby Straka trénoval Slavii, aby Hušbauer oblékal sešívaný dres... David Suchařípa

Tomu jsem se chtěl vyhnout. Přiznávám, já se ho bojím. On je naprostý génius. Kvůli zraněním se mu nesměju. Strašně bych si přál, aby mu ujel vlak a nedostavil se na stadion, protože i s nataženým svalem a na prahu čtyřicítky bude na hřišti strašně vidět.

Na Tomáše se těším, protože bude oživením. Ty kecy a nářky, že si zase něco urve, se mi strašně nelíbí. I kdyby odehrál jen pět zápasů, tak dá ostatním tolik, že je jeho návrat dobrým krokem.

Když se mi sparťani smějou kvůli Číňanům, odpovídám: Kdokoli dá peníze do fotbalu, je blázen. Takže zaplať pánbůh za ně, i kdyby to byli mimozemšťa­ni. Cením si, že Slavii koupili a mají ambice, ale nadšený z toho nejsem. Já Čínu nemám rád a každý rok vyvěšujeme tibetskou vlajku. Dětem pak vysvětluje­me, proč to děláme a co to znamená. No a úplně nejvíc mi vadí Jaroslav Tvrdík. Ten selhal ve všech sférách, ve kterých působil. Nevím, kde vzal vnuknutí naučit se mandarínsk­ou čínštinu, ale moje milovaná Slavia v jeho rukách mě děsí.

Proč by Číňani nemohli koupit Slavii, když Manchester City vlastní šejkové? V globálním světě je to normální.

O Rosickém už jsem mluvil a Vašek Kadlec? To je pecka! Když se chytne, bude to mašina na góly. Naopak se mi nelíbí, že Sparta pustila Marka Matějovské­ho. Má fotbalové myšlení, překvapivé přihrávky. Podle mě to byla zásadní chyba.

Sportovně na tom Sparta asi není špatně, i když má příšerného trenéra a management. Strašně bych si přál, aby jí nevyšla Liga mistrů ještě alespoň patnáct let. Hrozně se mi líbí ten masochismu­s Daniela Křetínskéh­o, protože kdybych já nalil tři čtvrtě miliardy do Slavie, manželka by mě zabila.

„Derby patří mezi zápasy, kdy bychom Tomáše určitě potřeboval­i. Ale musí být stoprocent­ní,“prohlásil trenér Zdeněk Ščasný.

Na to, jestli si Rosický po šestnácti letech zahraje historicky nejsledova­nější duel české ligy, si musíme počkat do zítřka. Co už víme dnes? Bude vyprodáno, lístky už nejsou. Sparta si na Letné drží vítězný monopol v derby už sedm sezon.

Slavia se po příchodu nového trenéra Jaroslava Šilhavého herně zvedá. Mimochodem, Šilhavý na Spartě přes pět let pracoval jako asistent, což je další pikantnost.

Pokud útočník Lafata skóruje, stane se s šesti trefami nejlepším střelcem historie derby v samostatné lize. V posledních pěti derby si připsal pět gólů.

Bookmakeři favorizují Spartu, která sice od začátku sezony poslouchá vážné výtky, ale v lize zatím neprohrála. Rovněž sázkaři věří zhruba z 90 procent domácím.

Tak nezapomeňt­e, derby vypukne už zítra v 15.30.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia