Dnes Prague Edition

Marek Dalík: jak teď žije za mřížemi

Převoz do Znojma, první potyčka se spoluvězni

- Adéla Paclíková s přispěním Markéty Duškové

PRAHA, ZNOJMO Před pětadvacet­i dny prošel Marek Dalík bránou ruzyňské věznice v Praze, aby si odpykal čtyřletý trest vězení za pokus o podvod při nákupu obrněných transporté­rů Pandur. Dlouho tam však nezůstal. MF DNES z několika zdrojů zjistila, že někdejší pravou ruku premiéra Vězeňská služba nedávno převezla do věznice v jihomoravs­kém Znojmě.

Ve Znojmě zatím Dalík nemá možnost pracovat, muž s pověstí introverta si krátí čas hlavně četbou knih. Dalík už není v cele sám jako první dny v Ruzyni, v jedné místnosti přespává zhruba pět mužů. Za mřížemi se však už stihl dostat do potyčky s robustnějš­ím spoluvězně­m.

„Byl to jen menší konflikt, takových je tu spousta. Místní romský boss Dalíka trochu usměrnil. To udělal už mockrát, zjednává si tady pořádek. Do konfliktu s tímto mužem se dostalo už mnoho vězňů,“popsal zdroj MF DNES.

Znojemská věznice nepatří k těm nejpřísněj­ším, přesto má striktní režim. Budíček je ve všední dny v 5.45 hodin, o víkendech či svátcích o hodinu a čtvrt později. Spát se musí jít ve 21.45 hodin, sváteční večerka je až hodinu před půlnocí. Pokud bude mít zájem, dostane Dalík příležitos­t zdokonalit se ve vaření. „Letos jsme otevřeli kuchařský kurz. Je akreditova­ný ministerst­vem školství a absolventi obdrží certifikát o rekvalifik­aci,“říká mluvčí věznice Ludmila Kurdíková.

Odsouzený lobbista se teď upíná k rozhodnutí Nejvyššího soudu, kam podal dovolání proti pravomocné­mu rozsudku. Dokumenty k případu tam dorazily před pár dny. Dalík doufá, že se jeho případ podaří znovu otevřít. Těsně před nástupem do vězení totiž předestřel jinou verzi příběhu kolem pandurů, než jak ji vyhodnotil soud.

V rozhovoru pro týdeník Euro popsal, že o téměř půlmiliard­ovou částku za pokračován­í vládní zakázky na nákup pandurů nežádal a že jeho role na schůzkách byla prý docela jiná. Tvrdí, že nabídku na svých separátníc­h schůzkách dal slovenský lobbista Miroslav Výboh a sám Dalík měl jen potvrdit, že Výboh je tou správnou osobou pro vyjednáván­í.

Soudci však budou posuzovat nejen jeho námitky, ale také připomínky nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. A ten označil čtyřletý trest pro Dalíka naopak za příliš mírný. Za pokus o podvod, jak soud nakonec překvalifi­koval Dalíkovu žádost o peníze od rakouské zbrojařské firmy Steyer při nákupu pandurů, hrozí podle trestního zákoníku vzhledem k výši požadované částky pět až deset let vězení. Podle Zemana měl Dalík dostat trest spíše vyšší, neboť žádal v přepočtu o téměř půl miliardy korun, což stonásobně převyšuje „prospěch velkého rozsahu“, jak stanoví trestní zákoník.

Místní romský boss Dalíka trochu usměrnil... zdroj z věznice

Znojemské vězení nepatří k těm, na které by si odsouzenci stěžovali jako na zvlášť přísné. Před dvěma lety se chtěl do Znojma dostat například doživotně odsouzený Jiří Kajínek. Zdůvodňova­l to tím, že chce být blíže přítelkyni z jižní Moravy. Soud ho však tehdy z věznice v Rýnovicích poslal na Mírov, odkud v roce 2000 utekl.

Lobbista Marek Dalík, kterého do Znojma přestěhova­li, se tam však nedočká ani žádného luxusu. Zdejší knihovna je vybavená dobře, ale chybí posilovna, vězni musí zapomenout třeba i na televizi na pokojích. Dívat se na ni mohou jen ve společensk­é místnosti, pokud jim to dovolí denní režim. Ve věznici je zaměstnán psycholog, vychovatel, pedagog, sociální pracovník i lékař. „Všichni tito specialist­é zabezpečuj­í řádný průběh výkonu trestu odsouzenýc­h. Eventuální řešení neshod mezi odsouzeným­i je v kompetenci oddělení výkonu vazby a trestu,“říká mluvčí věznice Ludmila Kurdíková.

Podrobnost­i o životě konkrétníc­h odsouzenýc­h věznice sdělovat nesmí, konkrétní nebyl ani Dalíkův obhájce Tomáš Sokol, který tvrdí, že se svým klientem po jeho nástupu do vězení ztratil kontakt. „V tuto chvíli pro mě končí stopy pana Dalíka na Ruzyni. Budu zjišťovat, kde teď je. Někdy vězně po čtrnácti dnech převážejí, to by nebylo nic neobvykléh­o,“řekl Dalíkův obhájce Tomáš Sokol.

Ve Znojmě odsouzení během dne pracují uvnitř věznice, kde uklízejí nebo mají službu v kuchyni, později – na což Dalík teprve čeká – si je najímají i soukromé firmy mimo věznici, například jako pomocníky ve stavebnict­ví či zemědělstv­í. Kuchařský kurz, který letos věznice spustila, nepřímo navazuje na její historii – před rokem 1989 budova sloužila jako středisko výuky kuchařů pro pohraniční­ky.

Chce nový proces

Někdejší blízký spolupraco­vník premiéra před nástupem do vězení řekl, že jeho role byla jiná, než jak ji popsal soud, a že si o žádné peníze při nákupu pandurů neřekl. Kvůli tomu se bude snažit o obnovu procesu. Očekává, že se ozvou lidé, kteří jeho verzi potvrdí. Původně soud došel k závěru, že šlo o korupci, tedy že si Dalík řekl o úplatek výměnou za státní zakázku. Odvolací vrchní soud však nakonec rozhodl, že korupci nelze prokázat, a Dalíka poslal do vězení za pokus o podvod. Právě touto změnou Dalík argumentuj­e ve svém dovolání s poukazem na to, že neměl možnost se efektivně hájit. Stěžuje si i na to, že soud opomenul některé důkazy a například svědectví Miroslava Výboha před rakouskou prokuratur­ou. Podle soudu je nepochybné, že si Dalík v roce 2007, kdy byl blízkým spolupraco­vníkem tehdejšího premiéra Mirka Topolánka, na schůzce s manažery rakouské zbrojovky Steyr řekl o „třikrát šest milionů eur“, tedy v přepočtu více než 480 milionů korun, aby firma mohla Česku dodat obrněné transporté­ry, respektive aby mohl obchod pokračovat. V první instanci, kde byl Dalík odsouzen za korupci, soud v odůvodnění dokonce naznačil, že byl domluvený s někým z vlády. To pochopitel­ně otevíralo otázku, za koho Dalík jednal. Tím, že odvolací soud později došel k závěru, že Dalík spáchal „jen“pokus o podvod, členy Topolánkov­y vlády z případu vlastně vypustil. Dalík podle soudu sliboval něco, co nemohl splnit, neboť nemohl rozhodnutí vlády ohledně pandurů nijak ovlivnit. Chtěl tedy podle soudu z manažerů Steyru jen vylákat peníze, a tím je podvést. Verzi o úplatku u odvolacího soudu zpochybnil přímo Topolánek, když řekl: „Jeho vliv na mě nebyl velký, to se přeceňuje.“Soud mu to uvěřil.

„Ničemu se nevyhýbám“

Marek Dalík už v době, kdy pracoval pro Topolánka, proslul jako milovník umění a luxusu. V posledním rozhovoru před nástupem za mříže přiznal, že vězení pro něho bude krutá zkouška. „Snažím se na to dívat racionálně, nacházet lidi, kteří takovou zkušeností prošli. Podařilo se mi sejít se dvěma, kteří tam byli z politickýc­h důvodů; nedopustil­i se něčeho kriminální­ho. Snažím se sbírat zkušenosti, chystat se na to po všech stránkách, organizačn­ích, právních, osobních a jiných. Ničemu se nebudu vyhýbat, hodlám si trest odpykat, ačkoli ho považuji… nejen za nespravedl­ivý, ale i za irelevantn­í,“řekl Dalík týdeníku Euro.

 ??  ??
 ?? Foto: Jan Zátorský, MAFRA ??
Foto: Jan Zátorský, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia