Dnes Prague Edition

Pražské derby ovládla Slavia

Na Letné hořelo a Slavia tančila štěstím. Sparta prohrála derby a zuří. Odvolá kouče Ščasného?

- Analýza Jana Paličky reportéra MF DNES

Jestli sparťanský majitel Daniel Křetínský dosud nepřemýšle­l, že by vyměnil trenéra, teď musí jednat.

Okamžitě! V největším ligovém utkání proti Slavii, v legendární­m 286. derby, Sparta ukázala, jak je bezradná.

Natolik bezradná, že vzteklí fanoušci po porážce 0:2 neúnavně křičeli: „Ščasný ven!“

Pár desítek chuligánů z kotle dokonce po zpackaném zápase vběhlo až na trávník a začaly malé policejní manévry. Vystrašené děti hleděly, jak pod tribunou vzplál reklamní panel.

Na Letné hořelo a rozhodně ani dál nebude klid. Je nepravděpo­dobné, že by trenér Zdeněk Ščasný takovou nevoli ustál.

Nemá výsledky a po včerejším podvečeru už ani podporu. „Nikdy jsem se nedržel křesla za každou cenu,“naznačil, co se bude dít.

Jako v roce 2008. Rezignace?

Slavia nevyhrála u nepřítele na Letné od roku 2008 a pomalu z toho měla deprese. Vzpomenete si, co tehdy následoval­o? Sparťanský trenér Lavička rezignoval, nesnesl potupnou porážku 1:4. Podobný scénář se čeká i nyní.

Sparta hrála trapně, na branku vystřelila poprvé až v 75. minutě!

Ani na jaře nebyla Sparta suverénní, v ligových dostizích s Plzní znovu ztratila titul a Ščasného židli nejspíš zachránil jen senzační postup do čtvrtfinál­e Evropské ligy. Jenže problémy se očividně stupňují, což včerejší derby jen potvrdilo.

V aktuální sezoně má Sparta velmi šedivou bilanci 5 výher, 5 remíz a 3 porážky. Ještě horší je však lopotný projev. Ani Václav Kadlec, nad jehož jménem visí rekordní cenovka 73 milionů korun, nepřinesl zlepšení. O přínosu Tomáše Rosického nemůže být řeč. Na záložníkov­o zázračné nadání čekají sparťané jako na smilování, jenže on zase nehrál. Byť celý týden trénoval, lékaři mu v sobotu nedoporuči­li, aby do derby vyběhl. Mohl si zhoršit zranění. Rosický zatím zvládl jen 20 minut, pak třikrát nic. Včera promluvil pouze z obrazovky před výkopem: „Být sparťanem znamená být členem rodiny.“

Sparťanská rodina prožila velké ponížení. Vládcem Prahy se stala Slavia. Jednoznačn­ě a zaslouženě. Trenér Jaroslav Šilhavý při vítězném gestu vyhodil lahev s vodou snad deset metrů vysoko. Do kritizovan­ého mužstva během tří týdnů napumpoval zápal, odvahu a srdce. Po mizerných výkonech se nebál posadit ani útočníka Van Kessela, 35milionov­ou posilu z Trenčína.

„První derby v roli hlavního trenéra a hned vítězství. To je nádherný pocit. Číslo 286 si budu pamatovat navždycky,“pravil Šilhavý.

Penalta? Nic. Góly až pak

Už v prvním poločase byla Slavia lepší, přitom elitní útočník Škoda si brzy zranil třísla. Jeho náhradník Mešanovič si na konci poločasu stoupl k penaltě, kterou po Zmrhalově hlavičce zavinila Holkova ruka, a nedal! Mešanovič si rval vlasy, protože brankář Koubek bravurně vystihl směr. Zatímco sparťan po penaltě roztáhl ruce jako gladiátor, na slávistu se sesypali spoluhráči. Všichni ho chlácholil­i: „Neboj, nějaká šmudla ti tam spadne.“

Spadla, protože Sparta spala i nadále. Po hodině nenápadná Barákova střela drcla do tyče a balon přistál přesně u Mešanoviče. Gól!

„Bojujte za Spartu!“marně žádala Letná. V 79. minutě se z vlastní půlky rozběhl Zmrhal, ve sprintu ustál Frýdkův chvat a po báječném sprintu propálil Koubka podruhé.

Domácí sbírali jen žluté karty (5), hosté kráčeli za štěstím. Slavia pod novým trenérem Šilhavým chytila zajímavý šmrnc, teď musí s revolučním krokem přijít Sparta. Po 8. kole je čtvrtá, pět bodů za výjimečně hrajícím Zlínem a čtyři body za silnou dvojicí Plzeň – Mladá Boleslav. Bodová mezera je ovšem malicherno­st ve srovnání s herní bídou.

Sparta teď nemá prakticky nic, čeho by se mohla chytnout. Obrana vyrábí kiksy, záloha nemá drajv, snaha útočníků bourá do zdi. „Určitě najdeme řešení, které mužstvu prospěje,“prohlásil trenér Ščasný. To řešení se nabízí. Ale koho za Ščasného? Kandidáty by mohli být trenér Liberce Jindřich Trpišovský a Adrian Guľa ze Žiliny.

 ??  ??
 ??  ?? Vládci Prahy Slávisté jásali na Letné: zleva Milan Škoda, Jasmin Ščuk, ve vzduchu Jan Bořil, za ním schovaný Jiří Bílek a vpravo Josef Hušbauer. 2x foto: MAFRA
Vládci Prahy Slávisté jásali na Letné: zleva Milan Škoda, Jasmin Ščuk, ve vzduchu Jan Bořil, za ním schovaný Jiří Bílek a vpravo Josef Hušbauer. 2x foto: MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia