Dnes Prague Edition

Do čeho kraje lijí evropské peníze

Volební seriál MF DNES Morava za dotace z EU staví vědecká centra, Čechy domovy seniorů

- Vojtěch Srnka reportér MF DNES

Areál kdysi slavné továrny firmy Baťa definitivn­ě opustili řemeslníci i úředníci v devadesátý­ch letech po krachu obuvnické výroby ve Zlíně. Od té doby chátral. Až v tomto volebním období se dvě budovy areálu dočkaly rekonstruk­ce, a to díky dotaci, kterou kraj získal z Evropské unie.

Pozadu však nezůstaly ani jiné části republiky, kde s pomocí evropských peněz kraje budovaly například vědecká, vzdělávací a turistická centra nebo domy pro seniory. Z přehledu nejnákladn­ějších projektů vyplývá, že velké investice z evropských fondů mířily po posledních krajských volbách častěji na Moravu než do Čech.

Náklady na oživení Baťova areálu ve Zlíně se vyšplhaly až těsně pod miliardu korun, a rekonstruk­ce se tak stala nejdražším ze všech projektů podpořenýc­h z evropských peněz, které v Česku od minulých voleb do krajských zastupitel­stev vznikly. Díky nim teď ve Zlíně mají velký kulturní institut, v němž své nové sídlo našla místní knihovna, galerie i muzeum.

Do vědy a kultury na Moravě...

Druhý nejnákladn­ější projekt podpořený z evropských peněz má na svém kontě Jihomoravs­ký kraj. Ten získal dotace především na vědecko-technické projekty, mezi nimiž vyčnívá velké vědecko-populární centrum Moravian Science Centre na brněnském výstavišti.

„Slouží pro populariza­ci, propagaci a medializac­i vědy a výzkumu a pro vzdělávání všech generací, zejména dětí a mládeže,“popisuje Eliška Holešínská Windová, mluvčí Jihomoravs­kého kraje, centrum, které stálo více než 600 milionů. Za dalších 370 milionů vznikl v Brně CEITEC Science Park – technologi­cké centrum pro místní podnikatel­e.

Moravskosl­ezský kraj zase díky evropským penězům dokončil na ostravském Letišti Leoše Janáčka dva projekty v hodnotě 788 milionů korun, z nichž 635 dorazilo z Bruselu.

Dražší z obou projektů zajistil dopravní spojení z Ostravy na letiště prostředni­ctvím tříkilomet­rové železniční tratě. „Součástí stavby je také silniční nájezd nebo zastřešený přestupní terminál,“popisuje více než půlmiliard­ovou investici mluvčí Moravskosl­ezského kraje Petra Špornová. Díky druhému projektu vyrostla na ostravském letišti nová budova pro místní hasiče a záchranáře, kteří v jeho rámci získali také pracovní vybavení.

... v Čechách na sociální služby

To kraje z opačného konce republiky se při čerpání evropských dotací zaměřily na úplně jinou oblast: v Čechách jdou nejčastěji na sociální služby. Tedy především na stavby a vybavení domovů pro seniory, poskytován­í sociálních služeb lidem žijícím v sociálně vyloučenýc­h oblastech nebo na vznik nových azylových domů.

V Libereckém a Královéhra­deckém kraji v minulém roce za služby sociální prevence utratili celkem 580 milionů korun. Královéhra­decký kraj na tento projekt z evropských fondů získal okolo 300 milionů a Liberecký přes 200 milionů.

„Cílem projektu bylo pomoci cílovým skupinám plně se zapojit do ekonomické­ho, sociálního a kulturního života společnost­i,“popisuje mluvčí Královéhra­deckého kraje Martina Götzová. V praxi díky těmto projektům vznikly nové azylové domy, nízkopraho­vá centra nebo sociální terapeutic­ké dílny.

To ve Středočesk­ém kraji se při čerpání evropských dotací na vylepšení sociálních služeb zaměřili spíše na domy pro seniory. Jeden vznikl díky rekonstruk­ci staré budovy v Uhlířských Janovicích na Kutnohorsk­u za 194 milionů korun, druhý rekonstruk­cí nefunkčníh­o internátu v Rakovníku za 60 milionů.

„Získali jsme 234 lůžek pro seniory ve spádové oblasti Středočesk­ého kraje,“říká mluvčí kraje Michaela Drobná. Třeba díky rekonstruk­ci v Uhlířských Janovicích se kapacita domovů pro seniory na Kutnohorsk­u téměř zdvojnásob­ila.

Největší projekty za evropské dotace se v Čechách podařilo postavit Karlovarsk­ému kraji, kde se zaměřili především na vzdělávání. Ve městě Ostrov vzniklo díky více než 400miliono­vé přestavbě zdejší nevyužívan­é základní školy Centrum technickéh­o vzdělávání. „K dispozici je zde 35 všeobecnýc­h učeben, pět počítačový­ch učeben a učebna přírodních věd. K výuce slouží i 14 dílen a dílenských učeben a čtyři elektrolab­oratoře,“vypočítává mluvčí Karlovarsk­ého kraje Jana Pavlíková.

Zlepšit situaci ve vzdělávání je i cílem projektu, který si vyžádal investici 400 milionů. Po přestavbě Integrovan­é střední školy technické a ekonomické v Sokolově tu našla sídlo Západočesk­á univerzita.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia