Dnes Prague Edition

Prvňáčci šli do školy v neděli, přijel premiér

- — Petr Skácel

ZLÍN Těm starším to možná trochu připomnělo někdejší první máje, na něž sice studenti také chodili dobrovolně, ale málokdo si dovolil zůstat doma.

Většina žáků 17. základní školy Křiby ve Zlíně vyrazila o uplynulém víkendu dopoledne do školy též dobrovolně. Do Zlínského kraje totiž přijel premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a v plánu měl i návštěvu této školy. Starší děti mu na úvod předvedly hru na africké bubny a poté se zašel podívat do 1. A. „Účast žáků byla dobrovolná, rozhodně jsme nikomu nic nenařizova­li,“řekl zástupce ředitele Pavel Růžička, který sám za ČSSD v krajských volbách kandiduje.

Děti nakonec strávily ve třídě asi deset minut. V lavicích sedělo 14 žáčků, necelá třetina zůstala doma. „Moc se nám nechtělo, ale ze strany školy jsme cítili velký zájem o to, jestli děcka dorazí. Bavili jsme se i s ostatními rodiči a rozhodli se přijít,“řekl jeden z rodičů.

Nad nezvyklým termínem se pozastavil i Sobotka. „Nevím, jestli je dobrý nápad chodit v neděli do školy. Kdybych mohl, hlasoval bych proti,“prohodil. Program návštěvy škola řešila s Úřadem vlády a zasáhla do ní i krajská ČSSD. „V žádném případě jsme ovšem nechtěli, aby z toho byla předvolebn­í agitace sociální demokracie. Škola musí být apolitická,“uvedl Růžička.

Sobotku přitom ve třídě i na besedě doprovázel Petr Navrátil, lídr kandidátky ČSSD do krajských voleb a krajský radní pro školství. Toho však pozvala samotná škola, stejně jako zástupce města, které je jejím zřizovatel­em. „Školu jsem navštívil jako předsedy vláda,“řekl MF DNES Sobotka, který odmítl, že by tato akce souvisela s blížícími se volbami.

„Nebrali jsme to jako politickou agitaci, ta je na škole zákonem zakázána,“reagovala krajská předsedkyn­ě ČSSD a zlínská radní Milena Kovaříková. Ta spolu s Navrátilem a další krajskou radní Taťánou Valentovou Nersesjan seděla se Sobotkou během závěrečné besedy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia