Dnes Prague Edition

V létě se nejvíce nehod na D1 stalo u Ostředka

-

PRAHA Nejnebezpe­čnějším úsekem dálnice D1 se během prázdnin stal opravovaný úsek mezi Hvězdonice­mi a Ostředkem na Benešovsku. Během července a srpna na něm policisté řešili celkem 25 nehod včetně jedné s těžkým zraněním. Loni, kdy na stejném místě během léta silničáři provizorně zpevňovali krajnice, se tu stalo deset nehod a v roce 2014, tedy ještě před zahájením prací, pět.

Vyplývá to ze statistik ředitelstv­í služby dopravní policie. Podobný růst počtu nehod eviduje dopravní policie u dalších rozestavěn­ých úseků. Například v další uzavírce směrem od Prahy, na úseku mezi Psáři a Souticemi policie evidovala přes prázdniny 12 nehod, vloni sedm.

Naopak u opravy úseku mezi Větrným Jeníkovem a Jihlavou, která skončila loni, počet nehod meziročně klesl z 24 během loňských prázdnin na sedm nehod letos.

Přestože v opravovaný­ch úsecích roste počet nehod, nemají podle dopravního experta z pražské ČVUT Petra Moose kvůli nižším rychlostem fatální následky. Nehody s vážnými a smrtelnými následky se staly zpravidla mimo opravované úseky. Například nejvíc úmrtí připadlo na tříproudov­ou část dálnice mezi pražským Opatovem a nájezdem na Pražský okruh u Modletic, který byl bez uzavírek. Na něm zahynuly dvě ze tří osob usmrcených během letošních prázdnin na celé D1. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia