Dnes Prague Edition

Maďarsko by chtělo „město pro migranty“– v Libyi

-

Pomozme Libyi, aby nám mohla pomoci s migrační krizí, navrhl maďarský premiér. VÍDEŇ Pro takzvané „australské řešení“neboli soustředěn­í uprchlíků mířících do Evropy mimo EU se vyslovil maďarský premiér Viktor Orbán. Maďarsko, dlouhodobý zastánce co nejtvrdšíh­o postupu proti migrantům, by si představov­alo vznik „gigantické­ho uprchlické­ho města“, kde by se vyřizovaly všechny žádosti běženců o azyl. Sem by Evropa převážela uprchlíky, kteří k jejím břehům dorazili ilegálně.

Tábor na libyjském pobřeží Středozemn­ího moře by podle Orbána spravovala Západem uznávaná libyjská vláda. Potíž je, že od pádu režimu Muammara Kaddáfího v roce 2011 je země v rozkladu a vláda kontroluje jen část země. Orbán proto navrhuje pomoci jí, mimo jiné zrušením zbrojního embarga OSN, a uzavřít s ní dohodu o spolupráci.

Orbánův návrh zazněl v sobotu na vídeňském summitu deseti zemí, jichž se týká takzvaná balkánská migrační trasa. Dorazila i německá kancléřka Angela Merkelová, podle níž je řešení v dohodách se zeměmi, v nichž není válka, ale přesto z nich míří do Evropy desetitisí­ce migrantů. „Musíme uzavřít dohody se třetími zeměmi, zvlášť v Africe, ale i s Pákistánem či Afghánistá­nem, aby bylo jasné, že ti, kteří nezískají azyl, budou moci být vráceni domů,“řekla na summitu kancléřka.

Summit byl svolán do Vídně hlavně k jednání o tom, jak zajistit, aby se na balkánské migrační trase neopakoval­a loňská krize. K žádnému závěru však nedospěl. Rakouský premiér Christian Kern a Merkelová pouze konstatova­li, že migrační krize se oproti loňsku zmírnila. Loni do Evropy dorazil asi milion migrantů, zatímco letos to podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) je zatím asi 300 000 uprchlíků. Oddechly si přitom hlavně země na balkánské trase.

Stále rizikovějš­í je však nyní vedle Libye Egypt. Podle Orbána nyní v Egyptě čeká asi 5,5 milionu uprchlíků. „Pokud Unie neuzavře s Egyptem podobnou migrační dohodu, jakou má teď s Tureckem, můžeme se odtud dočkat překvapení,“uvedl. „Rozhodujme o azylech mimo Evropu.“

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia