Dnes Prague Edition

Proč byla nálož v Budapešti?

-

BUDAPEŠŤ Dva příslušník­y policejní hlídky zranil v noci na včerejšek v centru Budapešti výbuch nastražené nálože. Oznámili to včera tamní vyšetřovat­elé. Zatím však podle nich nebylo zjištěno, zda šlo o teroristic­ký, nebo o kriminální čin.

Výbuch nastal ve 22.30 v centru maďarské metropole ve čtvrti oblíbené pro noční život s množstvím barů a restaurací. Policie oblast kolem náměstí Oktogon bezprostře­dně po události uzavřela a evakuovala budovy v okolí místa exploze.

Exploze vyvolala obavy z teroristic­kého útoku, lidé se z okolí místa události rozprchli v panice. Na záběrech, které zveřejnil například server listu Mirror, je vidět policejní auta, jak směřují k místu výbuchu. Lidé z místa utíkali opačným směrem.

První nepotvrzen­é zprávy z noci na včerejšek uváděly, že mohlo jít o výbuch unikajícíh­o plynu. Včera kolem poledne však vyšetřovat­elé sdělili, že explodoval­a podomácku vyrobená nálož podobná trubkové bombě a že čin je vyšetřován jako pokus o mnohonásob­nou vraždu.

Policie zároveň upřesnila, že exploze nastala v suterénu kancelářsk­é budovy, která stojí na rušné křižovatce. Dodala, že hořet po výbuchu nezačalo. Někteří svědci uvedli, že zranění policisté – muž a mladá žena – se chtěli podívat na podezřelou tašku ležící na zemi. Úlomky z nálože prý zranily ženu na hlavě a muže na noze. Oba byli převezeni do nemocnice. V okolí výbuchu se podle agentury DPA našlo množství hřebíků.

Co se týče motivu činu, byla policie od počátku na informace skoupá. Média připomněla, že v bezprostře­dní blízkosti výbuchu je noční klub, který v minulosti již terčem bombového útoku byl. Po něm následoval otevřený konflikt mezi dvěma zločinecký­mi skupinami. Sobotní incident však vyvolal řadu spekulací souvisejíc­ích s migrační krizí – Maďarsko patří k zemím, přes něž běženci putují dál na Západ, a zároveň k zastáncům nejtvrdšíh­o postupu vůči nim.

Kromě obav z teroristic­kého útoku se objevovaly i názory, že výbuch může tvrdý postoj maďarské vlády vůči migrantům podpořit.

Mohl by také pomoci premiérovi Viktoru Orbánovi získat výraznější podporu v odmítání povinných kvót pro přerozděle­ní migrantů mezi členské země EU, o nichž se bude v Maďarsku hlasovat už tuto neděli v referendu.

Maďaři mají v hlasování odpovědět na otázku, zda souhlasí s tím, aby o kvótách přerozdělu­jících migranty v rámci Evropské unie mohla Unie rozhodovat bez souhlasu maďarského parlamentu. Více než dvě třetiny těch, kteří chtějí přijít k urnám, jsou podle průzkumů proti. (ash, ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia