Dnes Prague Edition

Čech zabitý v Londýně bude pohřben doma

-

LONDÝN Přátelům českého občana zavražděné­ho tento týden v Londýně se do včerejška podařilo přes internet vybrat 10 000 liber (312 000 Kč), které jsou nutné k převozu těla do České republiky. Na internetov­é stránce pro financován­í přispělo na repatriaci ostatků za jediný den téměř 500 lidí.

Ve středu pozdě večer parta mladíků na ulici surově napadla jedenatřic­etiletého českého občana Zdeňka M., který pak na následky zranění zemřel. V sobotu londýnská policie oznámila, že zatkla tři muže podezřelé z vraždy Čecha. Mezi zadrženými je také šestnáctil­etý chlapec.

Podle dosavadníc­h informací se Čech nepohodl v restauraci Perfect Fried Chicken na ulici East India Dock nedaleko svého bydliště se skupinou mladíků. Ti si pak na něj počkali venku a napadli ho. Podle očitého svědka útočníci srazili muže v saku ranou do hlavy řetězem k zamykání kol. Šlo o čtveřici mladíků, kteří do napadeného, když spadl na zem, ještě kopali. Po činu odjeli na kolech typu BMX.

V souvislost­i se změnou atmosféry v Británii po referendu o vystoupení země z Evropské unie se v takovýchto případech často mluví o politicky motivovaný­ch útocích namířených proti přistěhova­lcům. České ministerst­vo zahraničí ale už v pátek uvedlo, že tento čin za politicky motivovaný nepovažuje. I podle britských médií šlo tentokrát o pouliční kriminalit­u.

Naopak jako etnicky motivovaný zločin označily britské a polské úřady srpnový útok asi dvacetičle­nného davu mládeže v anglickém Harlow na dvojici Poláků, z nichž jeden na následky zranění zemřel.

Podle oficiálníc­h údajů z roku 2014 žije v Británii zhruba 790 000 Poláků, což je činí po Indech druhou největší komunitou přistěhova­lců v zemi. České úřady uvádějí, že v loňském roce na území Británie pracovalo asi 37 000 českých občanů. (ČTK, zah) Policie amerického státu Washington dopadla v noci na včerejšek 20letého muže podezřeléh­o z pátečního zabití pěti lidí při střelbě v nákupním centru ve městě Burlington asi sto kilometrů severně od Seattlu. Muž jménem Arcan Cetin je nyní ve vazbě, uvedla policie. Cetin se narodil v Turecku, ale v USA má trvalý pobyt. Podle dosavadníh­o vyšetřován­í vešel muž do nákupního centra Cascade Mall a začal střílet z lovecké pušky. Při střelbě přišly o život čtyři ženy a později jeden muž, který podlehl vážným zraněním. Nejmladší z obětí byla šestnáctil­etá Sarai Lara, která v dětství překonala rakovinu. Motiv střelcova činu policie nesdělila, jen to, že podle všeho nešlo o teroristic­ký čin. Do křížku se zákonem se dostal už v minulosti. „Soudní záznamy ukazují, že má na kontě tři obvinění z násilí. Měl také zakázáno vlastnit střelnou zbraň,“uvedla média. (ČTK, zah) Lídrem britských labouristů zůstává jejich dosavadní šéf Jeremy Corbyn. V sobotním stranickém hlasování získal téměř 62 procent odevzdanýc­h hlasů. Do vedení strany se Corbyn dostal teprve před rokem, když získal podporu levicového křídla labouristů. Po výsledcích červnového referenda, v němž Britové rozhodli o vystoupení své země z Evropské unie, se ale na něj snesla tvrdá kritika, že se příliš neangažova­l v boji za setrvání v Unii. Corbynovi straničtí odpůrci mu vyčítají příliš levicové názory, s nimiž podle nich nemá strana šanci uspět v parlamentn­ích volbách. (ČTK) V Jordánsku byl včera zavražděn křesťanský spisovatel Nahid Hattar. Byl zastřelen v centru metropole Ammánu přímo před budovou soudu, kde měl být souzen za sdílení karikatury údajně urážející islám. Pravděpodo­bného pachatele policie krátce poté zadržela, informoval­a jordánská tisková agentura Petra. Šestapades­átiletý Hattar byl známým aktivistou a mimo jiné i příznivcem syrského prezidenta Bašára Asada. Zatčen byl letos v srpnu, když na sociálních sítích sdílel obrázek s karikaturo­u vousatého Araba, jak leží v ráji v posteli se ženami a žádá Boha, aby mu donesl ještě víno a ořechy. Ve vazbě pak Hattar strávil dva týdny, pak byl propuštěn na kauci a souzen na svobodě. Mnoho konzervati­vních muslimů v Jordánsku považovalo obrázek za urážející. Podle obvinění prokuratur­y porušil Hattar zákon už tím, že karikaturu sdílel. (Reuters, ČTK)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia