Dnes Prague Edition

Pivovar 4.0? Sládek si vše nasimuluje v cloudu

-

MNICHOV Přesně před pěti sty lety schválili v Bavorsku zákon o receptuře piva známý jako Reinheitsg­ebot. Ten stanovil, že se pivo nesmí vařit z jiných ingredienc­í, než jsou chmel, ječmen a voda. Až na různé výjimky a příchutě platí (nyní už neformální) pravidlo v Evropě dosud.

I když se půl milénia nezměnilo, z čeho se pivo vaří, hodně se proměnil způsob, jakým se připravuje a následně dostává k pijákům. A nyní se zdá, že i pivovarnic­tví zastihla „čtvrtá průmyslová revoluce“.

Počítače kontrolují­cí proces vaření piva nejsou u největších pivovarů, ale ani u těch menších novinkou. To ví každý, kdo se v posledních letech účastnil pivovarnic­ké exkurze. Nyní se přidá víc automatiza­ce.

Představit­elé velkých českých a moravských pivovarů říkají, že cítí potřebu aplikace řešení tzv. čtvrté průmyslové revoluce stejně jako jejich kolegové v jiných oborech. „Vyplývá to ze situace na trhu, kde je snaha snížit podíl manuální práce a zvýšit nároky na odbornost pracovníků,“vysvětluje například vrchní sládek a ředitel pivovaru Starobrno Ondřej Koucký, co motivuje jeho firmu, vlastněnou nadnárodní­m gigantem Heineken, k prohlubová­ní automatiza­ce v procesu vaření i stáčení.

Na dalším pokroku v digitaliza­ci výroby pracuje například jedna z největších technologi­ckých firem Evropy – německý Siemens, který dodává pivovarům po desetiletí například kontrolní systém Braumat.

Manažer Siemensu pro nápojářský průmysl Christian Maurer vidí budoucnost v tom, že se kromě kontroly produkce bude pomocí počítačů ve větší míře modelovat a plánovat. „K tomu slouží na přesných datech založená tzv. digitální dvojčata samotného produktu, procesu i pivovaru. Po jejich splynutí můžeme virtuálně simulovat vaření piva včetně následků, které nastanou třeba v kapacitě produkce či vytížení linky v momentě, kdy pozměníme recepturu,“vysvětluje Maurer.

Systém má propojit simulaci vaření se skutečnou výrobou. Od původní ideje přes vaření až po lahvování, etiketován­í nebo marketing a nacenění. „Každý, i mimo pivovarský byznys, si tak bude moci poměrně jednoduše naplánovat a následně připravit vlastní pivo,“říká.

Na mysl logicky přichází myšlenka, zda lze od počítače namodelova­t i to, co považuje asi každý piják na pivu za nejdůležit­ější. „Ne, chuť nasimulova­t neumíme. Zatím ne,“přiznává Maurer.

Zatímco podobné cloudové systémy jsou aktuálně hudbou (byť možná nepříliš vzdálené) budoucnost­i, jiná řešení spadající do škatulky Průmysl 4.0 Siemens už v praxi ukazuje.

Třeba na domácí půdě v Mnichově, při největším a nejtradičn­ějším evropském pivním festivalu – právě probíhajíc­ím Oktoberfes­tu. Tři z největších pivních stanů už několik let používají software pro distribuci k zákazníkov­i.

Ten se skrývá v malé místnosti a reprezentu­je ho obrazovka, přes kterou lze kontrolova­t údaje o pivu přepravova­ném ze čtveřice tanků 240 metry pivovodů. A to tak, aby každá z jedenácti píp ve stanu mohla natočit patnáct litrů piva za minutu. Tedy jeden tuplák každé čtyři sekundy. Nutná je i spolehlivo­st celého systému, v perných dnech se takto v minulých letech vytáčelo v jednom stanu i 70 tisíc piv denně.

„Díky systému víme přesně, kdy nám dojdou zásoby v tancích, a cisterna tak nemusí jezdit zbytečně. Zároveň pomáhá udržovat stálý tlak ve všech pípách, což byl dříve problém,“říká sládek pivovaru Paulaner Ulrich Stief. Teče

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia