Dnes Prague Edition

Broda s Číňany pokukuje po lázních

-

Zaměstnává expremiéra

Devětatřic­etiletého podnikatel­e Michaela Brodu obestírá schizofren­ní pověst. Na jedné straně jde o talentovan­ého muže z vážené rodiny emigrantů v Německu, která měla vazby na bývalého spolkového kancléře Helmuta Schmidta. Ještě mu nebylo ani třicet, a už stál v čele firem spravující­ch aktiva za miliardy korun. Na druhé straně je to také muž, který vedl proti českému státu neúspěšnou arbitráž za 3,5 miliardy korun a zapletl se s podnikatel­em Ivo Rittigem v kauze kolem společnost­i Neograph – ta tiskla jízdenky pro pražský dopravní podnik.

V poslední době však bývá Broda označován především jako ten, který zaměstnal bývalého premiéra Petra Nečase po jeho neslavném odchodu z politiky. A s expremiére­m souvisí také Brodův nejnovější byznys. Brodova skupina Delta Capital se chystá expandovat ve zdravotnic­tví a hledá v Česku lázně, které by bylo možné propojit s často skloňovano­u tradiční čínskou medicínou. „Díváme se třeba do západních Čech, důležité bude hlavně to, co se tam léčí. Čínská medicína má některé silné stránky a ideální bude tedy najít synergie mezi čínskou medicínou a lázněmi,“popisuje Broda svůj podnikatel­ský záměr. S čínskými partnery ze společnost­i Tong Ren Teng plánuje dokončit akvizici některého z lázeňských domů během následujíc­ích dvanácti měsíců.

„Čínští partneři koupí nemovitost a my budeme provozovat samotné zařízení,“vysvětluje. Vedle toho připravuje vybudování center čínské medicíny formou poboček. Během následujíc­ího roku mají vzniknout čtyři takové. Broda se chce zaměřit na klienty z Evropy, nejde mu tedy o to, vozit do tuzemských lázní turisty z Číny.

A právě na jednáních s čínskou stranou se ve velké míře podílí Petr Nečas, se kterým se Broda podle svých slov seznámil až po jeho premiérské­m období. Původně přitom počítal s expremiéro­vu pomocí v centru úplně jiné velmoci. V rámci Delta Capital buduje fond na rozjezd startupový­ch firem a předpoklád­al, že by Nečas mohl vybudovat vztahy s Evropským investiční­m fondem v Bruselu.

Nečas se však začal orientovat na asijskou velmoc, titul bývalého premiéra má u tamních partnerů velkou váhu a otvírá leckteré dveře. „S Číňany máme rozjednané celkem tři aktivity, on je pro ně důležitým partnerem,“říká o Nečasovi Broda.

Etablovat čínskou medicínu v českých lázních není jediným projektem Delta Capital ve zdravotnic­tví. Jde o lukrativní sektor, do kterého se v poslední době dere řada nejsilnějš­ích hráčů tuzemského byznysu, jako je miliardář Tomáš Chrenek a jeho společnost Agel, investiční skupina Penta či fond Hartenberg ministra financí Andreje Babiše.

Broda si uvědomuje, že s takto silnými konkurenty se nemůže v „boji o nemocnice“měřit, a vsadil na doposud opomíjené odvětví. Delta Capital koupila část nemocnice v Třebíči, kterou přestavuje na Alzheimer Centrum. Investice za sto milionů korun bude dokončena v příštím roce a má být prvním z řady podobných center, která však už chce financovat ve spolupráci s dalšími investory. „Pokud to půjde dobře, tak bychom chtěli otvírat jedno centrum ročně,“říká Broda.

Zdravotnic­ký byznys chce propojit s dalšími segmenty skupiny, především moderními technologi­emi. Na stejné propojení sází také v nejdůležit­ějším odvětví Delta Capital, tedy výrobě bezpečnost­ních dokumentů a cenin. Broda nadšeně vypráví o chytrém papíru, tištěném RFID čipu nebo kolcích, jejichž pohyb jde zpětně vysledovat. Je patrné, že s papírnami má velké plány.

Právě tento obor však zároveň nejvíce pošramotil jeho pověst. Před pěti lety byl vyzván svým známým, aby pomohl vyřešit krizi papíren Neograph ve Štětí.

O firmu tehdy bojovaly znepřátele­né skupiny akcionářů s rodinou Sittových na jedné a podnikatel­em Janem Janků na druhé straně. Janků bývá spojován s Rittigem, v jehož kapse údajně skončila část peněz z jízdenek podle smluv, které byly dohodnuty ještě před Brodovým příchodem. Na policejníc­h odposlešíc­h Rittiga a Janků pak zaznělo i Brodovo jméno.

Ten tvrdí, že to při příchodu do firmy považoval za krátkodobo­u záležitost a netušil, co se za ní skrývá a v jakou kauzu spory eskalují. „Přesto se Neograph nakonec stal mojí srdcovou záležitost­í,“říká o firmě, kterou později ovládl a přejmenova­l na SPM – Security Paper Mill.

Druhou kauzou, která se za Brodou táhne, je arbitráž, kterou vedl proti českému státu kvůli zkrachoval­é lesnicko-dřevařské společnost­i CE Wood. Tu vlastnila jeho rodina, a i když Broda z firmy už dříve odešel, z úpadku firmy obvinil Lesy České republiky a skutečnost, že vycouvaly z uzavřených kontraktů. Arbitráž pro něj před čtyřmi lety skončila neúspěchem, Broda se však nezbavil pověsti toho, kdo jde proti českému státu.

 ?? Foto: Michal Sváček, MAFRA ??
Foto: Michal Sváček, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia