Dnes Prague Edition

Proč (ne)rozdávat mladým jízdenky

-

Někdy si říkám, že mě, starého medvěda, už nemůže nic překvapit. Avšak… Nikoliv nevýznamný europoslan­ec Manfred Weber (mj. předseda Evropské lidové strany v Evropském parlamentu) přišel s nápadem obdarovat měsíční jízdenkou Interrail, na niž se dá vlakem jezdit po celé Evropě, veškerou evropskou mládež!

Navrhuje ji dát všem eurodorost­encům, kteří právě oslaví osmnácté narozeniny. Odůvodňuje to noblesně – má to údajně posílit pocit sounáležit­osti Evropanů v době krize. A evropská komisařka pro dopravu dodala, že mobilita mladých je důležitá.

Zaprvé – rozdávat mladým jízdenky zdarma mi přijde nejen nehospodár­né, ale hodně nepedagogi­cké. Neměli by si mladí Evropané na tento eurovýlet obstarat peníze raději sami, na brigádách? Neváží si člověk mnohem více toho, na co si musí v potu tváře vydělat, než toho, co dostane zadarmo a až pod nos?

Zadruhé – proč jenom jízdenky, proč mladým Evropanům a Evropankám nerozdat též vouchery na ubytování a jídlo? Kde na to chudáci mají vzít? Jen jízdenkami se jim, pane europoslan­če z bavorské CSU, nezavděčít­e.

Zatřetí – proč zrovna k osmnáctým narozeniná­m? Jako právník předpoklád­ám, že toto opatření nebude působit retroaktiv­ně. Nepřijdou žaloby od „děcek“devatenáct­iletých či dvacetilet­ých či jejich zákonných zástupců, že oni si musí platit jízdenky a sousedovic Kuba, který navíc ve studentský­ch volbách podporoval T. Okamuru, dostal lístek po Evropě zdarma? A co když osmnáctile­tá Terezka chodí s dvacetilet­ým „dědkem“Edou, který již žádnou jízdenku zdarma od EU nedostane a peníze na cestu nemá? Proč chce Brusel šlapat po lásce mladých, kteří by tak rádi jeli spolu ruku v ruce po Evropě?

A proč se ta jízdenka nebude dávat i seniorům například k 75. narozeniná­m jako odměna za celoživotn­í práci pro EU?

Začtvrté – a teď promluvím asi za většinu rodičů z 28 zemí EU, taková jízdenka pro osmnáctile­té by se snad dala se skřípěním zubů akceptovat, kdyby nebyla zpáteční!

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia