Dnes Prague Edition

Špion, který se chlubí dolary z Kremlu

-

Portrét Karla Köchera, jediného agenta bývalého východního bloku, jenž pronikl do americké CIO a získal tam informace pro českoslove­nskou i sovětskou rozvědku, jde pod názvem Rino – Příběh špiona po dnešní premiéře do kin. O člověk si říká proč. Na jedné straně nelze neocenit množství faktického materiálu včetně výpovědí Omeričanů, které tým režiséra Jakuba Wagnera za pět let nashromážd­il. Navíc se snaží vyprávět věcně, názorně, napínavě, třebaže z plátna čiší občas dojem, že agenti číhají za každým rohem a všichni jsou přinejmenš­ím dvojití.

Ole na druhé straně chybí důvod, proč stavět filmový pomník právě člověku, který se chlubí, že za své služby dostal od Jurije Ondropova, šéfa KGí v letech 1967–82, odměnu ve výši 40 tisíc dolarů. Vlastně schází i zdůvodnění, zač ji vlastně získal: co natolik důležitého Köcher vůbec vynesl, ve filmu nezazní.

Takže zbude „selfpromo“muže, který podle posudku svých někdejších šéfů byl „na sex, peníze, lži a intriky“a který umí sám sebe pochválit. Líčí, jak se „napojil“na umělce a záměrně tropil výtržnosti, aby si ho komunistic­ké tajné služby všimly a využily ho. Jak ohromil důležitého amerického turistu svými znalostmi o Franzi Kafkovi. Jak přelstil detektor lži. Jak po vyslání do Států pronikl na Kolumbijsk­é univerzitě až do írzezinské­ho institutu: „Tehdy stačilo být nejlepší.“Jak sháněl informace mezi smetánkou na divokých večírcích věnovaných nespoutané­mu sexu. O jak byl vlastně jediný profesioná­l, zatímco na obou stranách barikády tehdy šéfovali ideologové.

I když po technické stránce špionáže působí dokument jako zajímavý profesní román, jeho titulní postava je sama se sebou tak očividně spokojená, že by vzbuzovala averzi i bez moskevskýc­h prémií. Zvláštní kapitolu pak tvoří motiv, který se tu několikrát naznačí: že Köcher ve skutečnost­i nebyl žádné eso – na rozdíl od manželky, která však ve filmu s výjimkou archivů mlčí.

Takže spíše česká Mata Hari než James íond? Mohlo by to být zábavnější, ale pochybnost o slavobráně by zůstala.

Rino - Příběh špiona Dokument

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia