Dnes Prague Edition

Účet za Blanku? Příběh ještě nekončí

Tunelový komplex zatím stál 38 miliard korun. To je asi o 10 miliard víc, než Praha počítala

-

PRAHA Blanka je jako hrnec beze dna. Čím víc peněz se do něj nasypalo, tím víc jich mizelo. A ačkoli je tunel už rok ve zkušebním provozu, účet za něj ještě není hotový. Cena ještě poroste. Třeba nyní se rozjíždí nová arbitráž o práce za více než 32 milionů korun.

Na rozhodčí soud se kvůli Blance obrátila teprve před několika dny firma Inset, která na komplexu prováděla geotechnic­ký monitoring. Chce od magistrátu uhradit platby za práce v letech 2012 až 2015. „Zakázku jsme dělali pro město a kontrovali jsme zhotovitel­e, zda projekt odpovídá realitě. Zda nedochází k poklesům na povrchu, zda se neděje něco s domy, třeba jsme také sledovali stav vody,“popsal práce ředitel Insetu Ludvík Hegrlík. Jak dodal, firma pro město pracovala až po propadech půdy, jež stavbu v minulosti postihly. „Jsou to práce, které byly prokazatel­ně provedeny, městem převzaty a jen je složité platbu dotáhnout do konce,“popsal ředitel.

Pravděpodo­bně se nejedná o poslední arbitráž. Na magistrátu leží případy tří až čtyř druhů prací, kvůli jejichž proplacení se město bude možná ještě soudit. Řádově jde o částku do dvaceti milionů korun a o velmi podobné příčiny jako u Insetu. „Jde o případy, kdy neumíme ocenit nebo nenajdeme shodu v ocenění prací. V ten okamžik je rozhodčí soud řešením,“řekl náměstek primátorky pro dopravu Petr Dolínek (ČSSD) s tím, že ještě není jisté, zda vůbec všechny případy skončí arbitráží. „A jestli, tak nepůjde o stamiliony,“pokračoval Dolínek.

Další příčinou možných arbitráží jsou legislativ­ní komplikace. Jedná se přitom o velmi podobný případ jako rozhodčí soud se společnost­í Metrostav. Tím, jak se stavba protáhla, je právně problemati­cké platit za práce mezi lety 2012 a 2015. Komplex měl být totiž hotový právě v roce 2012 a do toho roku měly firmy podepsané kontrakty. Ostatní práce probíhaly nad rámec smluv.

Magistrát je přitom přesvědčen­ý, že jinak než přes rozhodčí soudy situaci nelze řešit. Třeba arbitráž se společnost­í ČKD Praha DIZ skončila před několika týdny vítězstvím města. Firma chtěla od Prahy 1,7 miliardy za prodloužen­í stavby a za výměnu vadných kabelů.

Dolínek ještě definitivn­í součet za cenu Blanky neudělal. Například i proto, že tunel je ještě ve zkušebním provozu, který chce náměstek „Vychytat mouchy“ ukončit letos, aby pak mohl vystavit finální účet. O komplex se stará společnost Satra za zhruba 16 milionů měsíčně. Energie potřebné na chod tunelu stojí ročně na 50 milionů. Další drobnější náklady v řádu milionů nebo desítek milionů korun souvisejí s dokončován­ím některých prací.

Prozatímní cena Blanky vychází na 37,9 miliardy korun. Původně – v roce 2006 – přitom město počítalo s částkou 29 miliard. O tom, jak dramaticky se stavba prodraží, se veřejnost dozvěděla na začátku roku 2011 od exprimátor­a Bohuslava Svobody (ODS). Tehdy měl ve tváři pro něj spíše neobvyklý supervážný výraz. Situace byla skutečně špatná, neboť Praha v té době měla málo peněz a musela platit gigantické plány a projekty z éry Pavla Béma.

„Tehdy jsem věděl, že to musím vyřešit, musíme to zaplatit, ale nevěděl jsem jak,“popisoval situaci ve vedení města Svoboda. Vzpomněl si i na to, jak na zdražení stavby reagovali někteří kolegové z rady. V první chvíli nevěřili, že je vůbec možné, aby se cena zvedla zhruba o deset miliard. Mysleli si, že je v ekonomické­m rozboru nějaká chyba. O omyl se ovšem nejednalo. „Po propadech ve Stromovce byl nařízen bezpečnějš­í, ale i dražší postup ražby. S dalšími požadavky na rozvoj města, například na opravu Letenského náměstí, změnu projektu Trojského mostu či protipovod­ňová opatření, vzrostla cena stavebních prací o 4 miliardy,“uvedl za Metrostav mluvčí firmy Vojtěch Kostiha.

Třeba Trojský most měl původně stát asi 400 milionů, nakonec to bylo asi 1,3 miliardy. Technologi­cká část se zdražila o miliardu a dalším důvodem byl třeba i růst DPH. Daň se do roku 2015 zvedla z původních 19 na 21 procent.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia